СИНЪТ НА ГОЛЕМИЯ ЙОАН ХОЛЕНДЕР - АДРИАН, ПОСТАВЯ "ЦАРИЦАТА НА ЧАРДАША" В СОФИЯ

Адриан - синът на големия импресарио и дългогодишен директор на Виенската държавна опера Йоан Холендер, пристигна в София, за да постави "Царицата на чардаша" в юбилейната 100- годишнина на родното оперетно изкуство и театър.

 

Една стара история ще бъде представена в съвремието, казва Адриан Холендер, който е юрист по образование. Втори режисьор ще бъде директорката на Музикалния театър Мариана Арсенова, а диригент - нашумялата баронеса, която се завърна на музикалната сцена и хвана палката - Любка Биаджони.

 

Адриан познава много добре големите имена, прославили българската оперна школа. Казва, че българските оперетни артисти са много добри. Творческият процес ще отнеме шест месеца - от създаването на концепцията до реализацията на премиерата. Адриан казва, че процесът е близък на отглеждането на едно дете.

 

Адриан Холендер завършва Виенския университет и придобива докторска степен през 2001 г. Лицензиран адвокат е и практикува в собствената си кантора в 5-ти бецирк. Има своя колонка в Кроникъл Цайтунг. Заедно с майка си - актрисата и професор в Университета за музикални и сценични изкуство във Виена - Ариана Холендер - Каликс, ръководи импресарската музикална агенция "Холендер". Сред певците, които са артисти в портфолиото на агенцията, са: тенорите Камен Чанев и Емил Иванов, баритоните Петър Данаилов, полякът Марчин Брониковски - учил при проф. Руско Русков в Музикалната академия в София. Д-р Адриан Холендер е бил консултант на много агенции, член на международни певчески конкурси и е сътрудничил с оперетни театри и фестивали.

 

Похвално е усърдието на дирекцията на Музикалния театър да направи сътрудничество с една от най-големите и престижни импресарски агенции в Европа - "Холендер". Със сигурност адвокат Адриан Холендер ще съумее да пренесе австрийската традиция на оперетата в Музикалния театър в София. Стремежът и провокацията се обуславят от това дали на софийска сцена ще се роди една нова, съвременна и модерна постановка, която няма да повтаря видяното през годините.

 

Въпреки, че златната традиция е разковничето в оперния  и оперетния жанр. Аз помня, че като дете гледах десетки пъти със затаен дъх от четвъртия ред в салона с плюшените седалки на ул. "Панайот Волов" №3 магията, която създаваха на сцената: Видин Даскалов, Лиляна Кошлукова, Хрисанд Бъчваров, Донка Шишманова, Веселин Дамянов, Людмила Чешмеджиева, Любомир Аврамов, Теката, Арон Аронов, Мариана Коцева, Светлана Иванова, Минко Босев. Неповторимата постановка бе дело на проф. Светозар Донев, а музикалното ръководство - на Маестра Росица Баталова. (Благодаря им и на двамата за шанса да бъда на сцената на Музикалния театър.) Бях запленен и хипнотизиран, защото на сцената виждах великолепни обаятелни и изключителни артисти, които говореха като в драматичен театър, смееха се и се забавляваха, а после започваха да танцуват и пеят по неповторим начин. Легендарни времена, легендарни артисти, легендарни спомени. 

 

"Царицата на чардаша" е чудото, което ме накара да се влюбя в музиката и в това изкуство, тласна ме да реализирам мечтите си и да поема по път, по който ме водеха душата, сърцето ми и любовта.

 

Историята и постиженията на българското оперетно изкуство задължава много днешното поколение артисти, диригенти, режисьори, мениджъри. Защото верният път е само един. И той със сигурност съчетава отговорността за развитието на високо професионално ниво на този специфичен музикален жанр, паралелно с мисията да бъдат актуализирани и осъвременени елегантно текстът, стилистиката на либретото, комуникацията със зрителите.

 

Музиката на Имре Калман и сюжетът - невъзможната любов между вариететната певица Силва Вареску и княз Едвин, са вечни. Либретото на известните немски драматурзи Лео Щайн и Бела Йенбах се е казвало „Здравей любов!", а най-красивата оперета доказа, че остана във времето - от годината на своето създаване 1915 та чак до днес.

 

И така, поредната премиера на "Царицата на чардаша" ще бъде очаквана със затаен дъх от любителите, феновете и музикалната гилдия. Рискът е голям - да се състезаваш с вече постигнатото от плеяда култови творци през годините - от легендата Мими Балканска до днешните прими Светлана Иванова и Добрина Икономова. Трябва да бъде надградена и продължена традицията, очакванията са успехът да бъде продължен.

 

Вярвам, че предизвикателството пред целият екип е свързан и с надеждата, че агенция "Холендер" би могла да помогне за реализирането на едно тъй чакано задгранично турне за трупата на Музикалния театър. Това е кодирано в каста и подбора на целия творчески екип. Европейски тур в юбилейния сезон за Оперетата би бил заслужен и достоен подарък за артисти, балет, оркестър, хор, технически служби. Желая от сърце на всички успех. Но, за него трябва да се поработи отговорно, от сърце и упорито.

 

Заради големия интерес, билетите за двете премиерни дати - 24 и 25 февруари са изчерпани, но публиката може да гледа любимата си оперета на нови три дати през март - 17-ти, 24-ти и 31-ви от 19 часа.

 

На добър час!

 

---

 

*Авторът е носител на втора награда на премията "Имре Калман", връчена лично от съпругата на композитора - Вера, и е дебютирал на сцената на Музикалния театър в ролята на Едвин от "Царицата на чардаша" през 1994 г. Има магистърски степени от Вокалния факултет на Музикалната академия в София и от ФЖМК на СУ "Св. Климент Охридски".

 

 
 

Станете почитател на Класа