Стефан Данаилов: Чичо ви Ламбо го помнете като актьор!

Българското кино е можело да остане без една от своите емблеми - Стефан Данаилов, ако не е била неговата покойна съпруга Мария. Неведнъж през главата на Ламбо са минавали мисли да излезе в творческа пенсия много преди да е навършил годините, но благодарение на жена му днес архивите пазят стотиците му кино и театрални роли.

 

"Да, това е истина. Минавало ми е през акъла да се оттегля. Но всеки път жена ми ме връщаше. Казваше ми "Ламбе, ти луд ли си?"...", спомни си Ламбо в интервю.

 

Данаилов проговори и за това какви хонорари е получавал за ролите си. Нито той, нито Мария обаче били спестовници и всичко, което Ламбо печелел, било харчено почти на момента:

 

"С професията ми не съм забогатял, не съм и обеднял. Ако бях пестелив, щях да съм много добре в имотно отношение днес. Но нито аз, нито жена ми пестяхме. Каквото е изкарано, е заминало някъде. Получавал съм за главна роля 3000 лева, които сега като стойност са 30 хил. лева. Веднъж пратих Мери да купи пуйка за Коледа. Обажда ми се по телефона и вика: "Ламбе, пуйката струва 27 хиляди!", а толкова ми струваше и апартаментът".

 

В началото на декември Мастера от НАТФИЗ чества своята 75-та годишнина. На тази възраст често се ядосва на себе си, че вече е по-туткав и бавен. "Не мога да ходя много-много. Но хората са ме видели като актьор, обикнали са ме като актьор, овации съм получавал като актьор, професията ми, актьорската работа е любовта на моя живот. Чичо ви Ламбо си го помнете като актьор", обърна съм към зрителите Данаилов.

Станете почитател на Класа