Сериен убиец по пътя на отмъщението в „Пътувам сама“ от Самюел Бьорк

Списъкът със скандинавски автори, които заслужават вниманието на читателите, продължава да расте, а Самюел Бьорк напълно основателно трябва да стои на челните места в него. „Пътувам сама" е дебютът на норвежеца в криминалния жанр и носи в себе си всичко, което прави скандинавското крими забележително – историята е многопластова, задълбочено развита, мрачна и абсолютно завладяваща.

 

Пътувам сама


Детектив Миа Крюгер е тръгнала по пътя към самоунищожението и се е изолирала от света. Но бившият ѝ шеф, Холгер Мунк, има други планове. Той се нуждае от Миа – истински гений в разчитането на следи и местопрестъпления – за да разкрие отвличането и убийството на 6-годишно момиченце. Детето е намерено да виси от дърво в норвежката провинция с раничка на гърба, необичайни кукленски дрехи и етикет за багаж с надпис „Пътувам сама". На снимка от местопрестъплението Миа вижда цифрата „1", издълбана в нокътя на момиченцето, и разбира, че това е едва началото.

 

Преди шест години новородено е било отвлечено от родилно отделение в района и случаят е останал неразкрит. Възможно ли е убийството и отвличането да са свързани? Дали християнската секта, криеща се в усамотението на близките гори, има пръст?


Скоро откриват и още жертви, още деца. Мунк и Крюгер си дават сметка, че си имат работа с изобретателен, безмилостен убиец, който задълбочено планира всеки детайл и изглежда е все една крачка пред тях. Миа скоро разбира и какъв е мотивът му – той е движен от жажда за отмъщение. А когато шестгодишната внучка на Холгер изчезва безследно, следователката осъзнава, че злокобната игра е лична и ще ги отведе до експлозивен и разтърсващ завършек.

 

Самюел Бьорк е псевдоним на норвежеца Фруде Сандер Йойен – романист, автор на пиеси, певец и текстописец. Йойен написал първата си театрална постановка едва на 21 години и оттогава зад името му стоят два високо оценени от критиката романа, шест студийни албума, пет пиеси и преводи на Шекспир. Неговият смразяващ кръвта крими-дебют „Пътувам сама" е номиниран за Наградата на норвежките книготърговци. Книгата се превръща в световен бестселър с читатели в повече от 30 страни и продължава да жъне успехи.

Станете почитател на Класа