Как да изглежда бюрото ни

Когато човек прекарва по минимум 8 часа дневно на едно бюро, рано или късно работното му място става отражение на неговия характер. Ако сте организирани, подредени, точни и стриктни, то и бюрото ви вероятно ще бъде чисто и добре подредено; ако някой е хаотичен, разпилян и вечно закъснява, често бюрото му е пълен хаос.
Как е приемливо да изглежда едно бюро и как да не си навличате коментари или подигравки в офиса, може да научите от следващите съвети.
Правилните предмети
и принадлежности
Не дръжте върху бюрото си нищо, което не използвате ежедневно. За нещата, които ползвате от време на време, има чекмеджета, шкафове, офис-контейнери във всевъзможни форми, които да приютят притежанията ви. Мястото на дамската или работната чанта също не е на бюрото, а в гардероба или шкафа. Ако държите в офиса си резервни обувки или дрехи, те също трябва да бъдат прибрани на подходящо място. На бюрото имат място компютър или лаптоп, стационарен и мобилен телефон, тефтер, календар, моливник, визитник и други канцеларски материали, които се използват ежедневно – например малки листчета в кутийка, на които да водите бързи бележки.
Ограничете личните вещи
Бюрото в офиса не е най-доброто място за колекции от какъвто и да е вид. Ограничете личните си вещи до няколко, например една семейна снимка, забавна фигурка – подарък от детето ви, малка саксия с подходящо стайно растение като кактус или сукулент или красива миниатюра, която подхожда на останалите вещи на бюрото.
Плюшени играчки, картички и други шеговити лични вещи не стоят особено сериозно, затова мислете как искате да бъдете възприети от колегите ви: като офисната сладурана с колекцията плюшени мечета и порцеланови котенца, или като сериозен професионалист.
Заложете на качеството
и естетиката
Ако искате да персонализирате бюрото си, можете да го направите посредством красиви предмети, които стоят адекватно в работна атмосфера. Например да изберете настолен календар с репродукции на художници или живописни фотографии; комплект поставка за писалки, химикалки, бележки и тиксо и тефтер с красива корица, който е в тон. Ако се придържате към една цветова гама за всички предмети на бюрото си, то ще има елегантен и красив вид.
Мястото за чаши и ядене
В течение на работния ден всички пият вода, чай или кафе и е добре да си определите точно място за чашите, както и поставки за тях. Поставени директно на бюрото, чашите често развалят повърхността му и му придават един немарлив и износен вид. Изберете кръгла поставка с размера на чашата си, а ако сте любители на чая, използвайте малък метален поднос, върху който да подредите чайника и чашата си за чай. Чашите и всякакви други прибори, които използваме на бюрото, трябва да са с изчистен дизайн.
Политиката за ядене на работното място е различна за различните офиси. В някои е задължително или препоръчително служителите да се хранят навън, в други има отделени зони за хранене, а в трети атмосферата е непринудена и яденето на работното място се приема като нещо съвсем нормално. При всички положения се съобразявайте с колегите си и избягвайте храни, които имат силен и натрапчив мирис. А когато си носите храна от къщи, не я дръжте през целия ден на бюрото.
Доказано е, че поддържането на чисто и подредено работно място прави хората много по-продуктивни и не ги натоварва допълнително. Разхвърляните бюра и тези, отрупани с твърде много вещи, изморяват и напрягат допълнително хората, които работят на тях. Така че се придържайте към максимата, че малкото е повече, поне що се отнася до вещите на бюрото в офиса ви.
Ана Динкова

Станете почитател на Класа