Азис Несин се завръща с 32 разказа

 

Кой не познава Азис Несин? Всепризнатият майстор на хумора, смятан вече за класик. Азис Несин, подобно на Бомарше, умее да се шегува тънко, да щипе и лекичко да хапе, като винаги разсмива. Изненада в разгара на лятото ни предлага издателство „Слънце“ – 32 разказа, в които можем да се докоснем и да почувстваме неизчепраемото духовно и словесно богатство на гениалния сатирик. В разказите всеки може да открие себе си в онази общочовешка душевност, която ни прави еднакви – и слаби, и силни; и дребнави, и великодушни; и онеправдани, и облагодетелствани; и смешни, и достойни за възхита; и малки хора, и титани...

 

NESIN

 

 

 

В сатиричните си разкази Азиз Несин се цели в икономическото неравенство, бюрокрацията, невежеството, подмазването и корупцията – тоест всичко нова, което днес ни тревожи. И го прави чрез едно неподражаемо тънко чувство на присмех, в което вплита типичния местен народностен хумор.

 

 

 

Нещо повече за бележития турски автор. Азис Несин е романист, поет, сценарист, журналист, общественик. Роден през 1915 г.с името Мехмед Нусред, той е сред големите съвременни турски класици. В неговите сатирични разкази и романи основна тема почти винаги е социалното неравенство, бюрокрацията, невежеството, корупцията, поднесени с неговото чувство за присмех. Превеждан е на повече от трийсет езика. Умира от сърдечен удар през 1995 г. Смятан е за голям приятел на България. Гостувал е неведнъж у нас още по времето на соца. Ето защо срещата с неговите разкази ще донесе истинска наслада на читателите.

 

Елиана Митова

Станете почитател на Класа