Да отпразнуваме Деня на детето с книга в ръка. 8 събития в София на 1 юни 2017 г.

1. „Приказка в парка“ – На 1 юни „Първите седем“ и Столична община район Слатина канят всички родители и техните деца в парк Гео Милев. За децата са подготвени много игри, подаръци, работилници, балони, музика, опера и много други изненади.Програма:

 

Начало: 11:00 ч. - откриване на празника


11:05 ч. - литературно четене на откъс от приказката “Алиса в страната на чудесата” с актьорите Христо Пъдев и Лилия Гелева


11:30 - 12:15 - Приказен йога клас за родители и деца
11:00 - 14:00 ч. - множество работилнички за деца от различни възрастови групи
13:00 - 13:45 - Обедна виняса йога практика за пораснали деца
14.00 – Бебеносеща лекция – теория и демонстрации с 4-ма сертифицирани консултанта
14:00 - 16:00 ч. тихи игри на щандовете на нашите партньори
16.30 – Флашмоб на бебеносещите
17:00 ч. - „Алиса в чудния свят на операта“
18:00 ч. - Stand-up комедия “Липсват ли ти първите седем” - Георги Кючуков, Диана Стойчева
18:30 ч. - Закриване на празника

 

2. „Пътувай и чети“ – По случай деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Столична община и Столична библиотека стартират кампания „Пътувай и чети“. Тя има за цел да насърчи четенето на книги по време на пътуване с градския транспорт.

 

Ретро трамвай – библиотека ще се движи по маршрут пл. „Възраждане“ – пл. „Журналист“. В пътуващата библиотека ще пътува библиотекар, който ще раздава безплатни читателски карти на Столична библиотека. Пътуващите ще имат възможността да четат и разменят книги. Трамваят ще се движи на 1,2,3 юни от 11:00 до 15:00 часа.

 

3. Пунктове за размяна на книги – пл. „Славейков“, пл. „Гарибалди“, на изхода на метростанцията при Ректората на СУ (от страната на парка). Пунктовете ще работят до 2 юни от 11:00 до 17:00 часа. Посетителите ще имат възможност да разменят книги и да получат безплатни читателски карти на Столична библиотека.

 

4. Ден на детето с издателство Funky Books – На 1 юни в детския отдел на Столичната библиотека ще бъде прочетена една от любимите книжки за децата от целия свят – „Натисни точката“ на френския художник и автор Ерве Тюле. Точката в книгата казва на децата какво да правят и след това променя местоположението си, броя или цвета си.

 

5. Интерактивна приказка-игра „Бел и дъгата“- В Столична библиотека – детски отдел ще бъде представена интерактивната приказка-игра за деца от 4 г. до 7 г. Събитието се провежда от приказни събития „С ВасиЛиса“ организатор на детски партита и рождени дни. С участието на Василена Вутова „ВасиЛиса“ децата ще имат възможност да бъдат част от едно изпълнено с цветове, пролетно приключение. Специален гост е Катя Тошева, която е професионален танцьор и ще вземе участие в приказката, която ВасиЛиса ще разкаже с помощта на Камишибай – картинен театър. Децата ще вземат урок по танци и ще станат част от приказните герои в повествованието.

 

Интерактивната приказка-игра цели да обогати и затвърди основните знания на децата за цветовете, усещанията, представите за света и тяхното въображение. Тя има дава възможност да стават преки участници в историята.

 

6. Национална седмица на детската книга – От 1 до 7 юни в Литературен клуб „Перото“, НДК се организира инициатива, която посветена изцяло на децата, които обичат да четат и желаят да пишат. Към форума се присъединяват големи имена в българската детска литература, специалисти по български език, поети, актьори и любими звезди от телевизионния екран и музикалната сцена. Ваня Щерева, Иван Раденков, проф. Огнян Герджиков, Поли Генова, Зорница Христова, Ани Цолова, Елена Бозова, Мино Караджов, Графа, Петя Кокудева, Мая Бежанска, Димитър Павлов са само част от хората, които ще водят безплатни групи по творческо писане и четене за деца до 14-годишна възраст. Писатели, ментори, тв водещи и музиканти ще споделят опит с малките таланти в работилници по криминалистика, как се създава книга-игра, упражнения по стил, илюстриране на любими приказки, писане на сценарий, поезия, градска география, сладоледена реторика и много други. „Националната седмица на детската книга“ се организира от сдружение с нестопанска цел „Книги за деца“ и в партньорство с Национален център на книгата – НДК. Основни медийни партньори на инициативата са NOVA и Netinfo.

 

Академията за деца ще се проведе от 2 до 6 юни всеки ден от 10 до 18 ч. в клуб „Перото“, а на 7 юни ще бъде обявено класирането за „Малък голям писател“, който ще спечели издаване на собствена книга. Наградата бъде в две възрастови групи – от 7 до 10 г. и от 11 до 14 г.

 

Откриването е на 1 юни от 11:00 ч. в клуб „Перото“. В първия ден децата ще четат на родители любимите си произведения. От 2 до 6 юни през целия ден ще се провеждат творчески работилници, в които децата ще се учат от ментори по интересен и забавен модел, заедно с актьорите от Столичния куклен театър. Тези работилници имат за цел да съдействат за развитието на издаването на детски книги и ще подпомогне публикуването и издаването на произведения на млади нови автори. Фокусът на кампанията ще бъде правилната употреба на българския език и неговото многообразие. Основната цел е да се създаде форум, който да подпомага децата, които имат интерес в областта на книгите, да насърчи заложбите им и да им даде поле за изява.

 

7. Изложба от книги и списания „Имало едно време на земята“ – От 1 юни до 30 юли 2017 г. ще може да се посети изложбата от книги и списания „Имало едно време на земята“ на библиотеката от Нов български университет. Изложбата е посветена на Годината на детската книга и международния ден на детето. На 1 юни студенти и библиотекари ще четат по желание на децата пасажи от изложените издания. От избрани броеве на сп. „National Geographic България“ децата ще научат повече за най-големия хищник на Земята, най-древното бебе, отпреди 3,3 млн. години, царството на крокодилите и загадъчния човек от Южна Африка. „BBC Знание“ присъства с текстове като „Как да възкресим изчезнали същества“, „Мода от мезозоя“, „Как са изглеждали динозаврите“ и други. С „Големият атлас на Земята“ ще пътуват назад във времето, ще се запознаят с произхода и еволюцията на планинските вериги и на вулканите - от Огнена земя до Покрива на света. От 31 май до 5 юни по случай Международния ден на детето библиотеката на Нов български университет дарява 75 детски книги, регистрирани в сайта на движението буккросинг.

 

8. Библиотека в планината – На 1 юни 2017 г. от 11:00 ч. пред детския екостационар „Бели брези“ в природен парк „Витоша“ Столична библиотека и Дирекция природен парк „Витоша“ за втора поредна година организират инициативата “Библиотека в планината“ . Посетителите ще могат да се насладят на книгите, както и да получат безплатна едногодишна читателска карта за Столична библиотека.
Предвидена е също богата и разнообразна музикално-развлекателна програма, кът на билките и още много игри и забавления.

 

Туристите и любителите на планината ще могат да ползват мобилните къщички на Столична библиотека, които са заредени с нови книги, на следните места:


- Дендрариум
- Детски еко стационар „Бели брези“
- Момина скала
- Алеко
- Най-високата точка в планината – Черни връх


Всеки, който желае може да вземе книга и да остави, за да може повече да се обогатят планинските библиотеки.

Станете почитател на Класа