Тази прелест ще зарадва с присъствието си много скоро пловдивчани (СНИМКА)

„Мис Италия 2009" – Никол Брандолино, ще пее на откриването на фестивала „Opera Оpen" на 10 юни в Античния театър на Пловдив. Освен красива, тя е и много талантлива – сопраното дебютира наскоро в „Ла Скала", каза директорът на фестивала и Пловдивската опера Нина Найденова, пише PlovdivTime.bg. Брандолино ще пее в спектакъла „Орфей & Паганини", продуциран от гениалния пловдивски цигулар Марио Хосен. На концерта ще зазвучи и уникален инструмент – кристален орган, изобретен от Мишел Деньов през 1975 г.

 

Свързано изображение

 

„Този инструмент е изключително крехък и на него се свири по специфичен начин - с вода", допълни Найденова. В „Орфей & Паганини" ще участват и виртуозните музиканти от Квартет ди Арена ди Верона. Концертът ще бъде дирижиран от Жан Ферардис, който ще свири и на флейта. В спектакъла ще участват и целия оркестър, хор и балет на Пловдивската опера. В престижния фестивал, който ще се проведе през лятото на древната мраморна сцена, ще участват общо 150 творци.

 

Резултат с изображение за Брандолино

 

Той включва четири оперни спектакъла, две премиери, два балета, един мюзикъл, една оперетна гала и три инструментални концерта. На 23 юли концерт ще изнесе Камерата Страдивариус Оркестър от Холандия. Той е съставен от 12 музиканти, които свирят на уникални инструменти - седем цигулки "Страдивариус" и други инструменти от тази епоха, които са застраховани за милиони. На 15 юли италианският режисьор, сценограф и хореограф Стефано Пода ще представи „Силата на съдбата" от Верди – спектакъл на Театро Реджо ди Парма.

Резултат с изображение за Пламена мангова

 

„За пръв път съм в Пловдив благодарение на дългогодишното приятелство с Нина. Идеята за концерта е нейна. Тази сутрин видях Античния театър - преживяването е много специално и много трудно може да бъде описано с думи", заяви Пода. Класически роял ще бъде поставен на Античния театър за клавирния концерт на Пламена Мангова. Виртуозната пианистка е печелила конкурса "Кралица Елизабет", преподава майсторски класове в цял свят и работи с най-известните диригенти. Мангова ще изсвири „Рапсодия в синьо" на Джордж Гершуин и Концерт за пиано на Едвард Григ.

 

Свързано изображение

 

От златната класика на „Opera Оpen" ще видим премиерата на „Травиата" от Джузепе Верди на Пловдивската опера с гостуващи световни солисти - Марчек Брониковски, който се изявява на сцената на „Ковънт Гардън", тенорът Иван Момиров, а в ролята на Виолета ще бъде Станислава Иванова.

 

Фестивалът на Античния театър предлага и две балетни премиери – класическата „Дон Кихот" на операта в Скопие заедно с оркестъра на Пловдивската опера. Другият е съвременен танц по „Ромео и Жулиета" на Прокофиев – на оркестъра на Пловдивската опера и балет "Арабеск". На 8 юли ще се състои и премиерата на мюзикъла „Чикаго" на Боб Фос – съвместна продукция Пловдивската опера и Музикален театър „Стефан Македонски". „Старият и любим на пловдивчани оперен фестивал бе рестартиран през 2014 г. в контекста на кандидатурата на града за европейска столица на културата.

 

 

Чест и гордост е, че Вердиевите вечери прераснаха в „Opera Оpen", създаващи съвършено нова динамика в града с едно иначе доста традиционно класическо изкуство, но представено по един изключително модерен начин", заяви артистичният директор на фондация „Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева.

Станете почитател на Класа