Филм за Юлия Кръстева в НДК - Кино "Люмиер" довечера

Юлия Кръстева е френско-българска изследователка – психоаналитик, лингвист, семиотик, философ. Заминава да учи в Париж през 1966 г. и остава там. Днес е почетен доктор е на няколко университета, включително Харвард, лектор е в Колумбийския университет в Ню Йорк и професор в парижкия университет “Дени Дидро”. Тя е също така писателка, като част от романите ѝ имат за тема България и Балканите.

За пръв път Юлия Кръстева проговаря пред български снимачен екип. Документалният филм за нея „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ е авторски на Искра Ангелова, която е сценарист, режисьор и съпродуцент. Премиерата му е довечера от 18 часа в кино “Люмиер”. С него ще се открие фестивала за документално кино „Master of Art”.

 

 

Това е първият български документален портрет на най-влиятелната и успяла по света българска звезда. Кратката му версия „Чужденката“ – пак на същия автор – беше показана в рубриката на БНТ „В кадър“. Но сегашният е пълнокръвният, цялостен биографичен филм за голямата българка. По време на снимките екипът е допуснат до дома й, а Юлия им показва своя Париж и ги запознава с най-близките си приятели, колеги, последователи и съратници, както и с прочутия си мъж – скандалния писател Филип Солерс. Любопитно е, че за Кръстева вече има няколко френски документални филма, единият – на френската телевизия АРТЕ.

 

 

Юлия Кръстева, макар да идва от Източна Европа, успява да си създаде име на сериозен учен в областта на семиотиката, лингвистиката, психоанализата и литературата. Става част от интелектуалното движение Тел Кел и се омъжва за неговия лидер. Там тя работи редом с Ролан Барт, Мишел Фуко, Жак Дерида, Цветан Тодоров, Клод Леви-Строс, Жак Лакан и Люсиен Голдман. Кръстева се превръща в международно признат учен. Считана е за “последния публично известен интелектуалец” и за един от стоте мислители на XX век редом с Еко, Орхан Памук, Вацлав Хавел и Папа Бенедикт XVI според класацията на сп. “Форин Полиси”.

 

 

Юлия Кръстева на улица в Париж по време на снимките на филма. Снимка: продукцията на филма

 

„Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ разказва житейската история на героинята си, улавя и разглежда многобройните интереси на Кръстева – психоанализа, феминизъм, атеизъм, семиотика и лингвистика, литература. Филмът е един позакъснял, но изчерпателен разказ за историята на успеха и емиграцията навън като завръщане към себе си.

 

 

 

Искра Ангелова вече 10 години е автор и водещ на предаването на БНТ „Нощни птици“. Тя е специализант на американската фондация “Фулбрайт” и е завършила магистратурата си по телевизионна и радио журналистика в университета „Емерсън“ в Бостън, САЩ, преди това актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и българска филология в СУ „Климент Охридски“. Работила е в сутрешния блок на телевизия CBS в Ню Йорк. Била е главен редактор, сценарист и водещ на сутрешното уикенд предаване на Нова телевизия; като съсценарист и водещ на сутрешния блок на bTV в самото начало на първата частна телевизия. Играе в театъра (”Красиви тела”), пише статии за периодичния печат, превежда книги.

 

 

Юлия Кръстева в дома си в Париж с Искра Ангелова. Снимка: продукцията на филма

Станете почитател на Класа