"Мигновения" с крехката голота на мама Злата

Аз лично не се чувствам като новатор, правя това, което искам и което мисля, че трябва да правя. Това каза пред БГНЕС Юлиян Табаков преди откриването на изложбата на широкоформатни фотографии - портрети на голямата българска актриса Златина Тодева.

От днес в галерия "Райко Алексиев" до 19 април може да се види уникалната изложба в която има и части от други фотографски серии в по-малък формат. Проектът "Мигновения" показва фотографиите, снимани през януари 2007 година, три месеца преди Златина Тодева или мама Злата, както е по-известна в театралните среди, да напусне този свят. Фотографиите запечатват крехкия образ на нейната голота и показва на посетителите уникално качество, с което е известна мама Злата - на върха на своята професионална кариера има смелостта да експериментира във всички форми на изкуството.

Интерес изложбата предизвика още преди самото й откриване, а за него свидетелстваха и много посетители днес. Чуха се определения за тези фотографии, някои от които ги определяха като шокиращи. Реакциите само от малкото от тях, които излязоха в пространството преди откриването на изложбата също предизвикаха крайни мнения и коментари. Самият Юлиян Табаков каза, че искал просто да направи тази изложба, но не го обмисляли дълго. "Откакто съм ги снимал, с години не съм се сещал за тези фотографии и всъщност преди около 6 месеца стана дума да направим изложбата", разказа той. Табаков не чувства да е превишил с нея собствените си смелости или нещо друго, за него е нормално. "Не се чувствам да съм направил нещо по-смело от друг път лично аз", сподели Табаков. Той добави, че иска само да покаже, а картините сами да говорят. "Всеки да си има някаква комуникация с тях и вътрешен процес, дай Боже. Очевадно има някакъв, след като са толкова крайни мнения – те въздействат и се надявам да въздействат за хубаво на всеки, независимо дали изглежда отрицателно началото или не", каза той.

Трудно е за младите артисти, които искат да покажат нещо различно, да се развиват в България и да показват това. "Ужасно е трудно и желая им от все сърце възможност. Защото аз съм голямо говедо и много инатлив и като се запъна и го правя, но има хора, на които е хубаво да им се помогне. Не да се докарват до лудост, за да покажат това, което правят, което често е много качествено ", каза Табаков. Трябват доста яки нерви и упоритост, за да покажеш изкуството.

Юлиян Табаков и Златина Тодева се срещат покрай заснемането на плаката на представлението "Анатомия на крайното". Тогава на мама Злата й се налага да се съблече. Историята разказва, че впечатлен от присъствието й, Юлиян Табаков й предлага да направят съвместна фотосесия. Той създава уникална серия от снимки. Внезапната смърт на Златина Тодева обаче става причина тези фотографии да не видят бял свят до 2015 година.

Станете почитател на Класа