×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Русенската опера участва в "Моцартови празници" в Правец

Фестивалното лято на Русенската опера продължава с участие в десетото юбилейно издание на музикалния фестивал „Моцартови празници" в Правец
13-17 август 2014

На 1 август със спектакъла на операта „Отело" бе ударен финалния акорд на четвъртия международен музикален фестивал „Сцена край реката Русе'2014". В продължение на месец и половина зрителите се радваха на разнообразна лятна програма, която Държавна опера Русе тази година бе подготвила за почитателите на различните музикални жанрове. Две премиери – на оперетата „Графиня Марица" и балета „Кармен" предизвикаха истински фурор в крайдунавската столица. Лятното турне на Русенска филхармония с хитовите концерти „Класиката среща АББА" и „Оставаме с песните на Борис Карадимчев" под диригентството на Найден Тодоров и Григор Паликаров вдигнаха на крака публиката в Русе, Варна, Добрич и Бургас. Препълнени зали, възторжени аплодисменти, екзалтирана пееща и танцуваща публика и емоции, които трудно могат да се опишат. „Трубадур", „Кармен", „Севилският бръснар" и „Отело" бяха избраните оперни шедьоври в лятната фестивална програма. Еуфоричното настроение бе подсилено и с бляскавия концерт-спектакъл „От Виена до Бродуей" с избрани любими фрагменти от мюзикъла и оперетата. Преди началото на новия творчески сезон Русенската опера гостува на два музикални фестивала – „Моцартовите празници" в Правец (13-17 август) и оперния фест в Банско (29 и 30 август).

За втора поредна година артистичният директор на Музикалния фестивал „Моцартови празници Правец" оперната прима Христина Ангелакова избира състава на Русенската опера – този път водещият извънстоличен оперен театър участва в четири събития от програмата на фестивала.

Елитната крайдунавска трупа с участието на хор „Дунавски звуци" щe представи своя спектакъл на операта „Дон Жуан" от Моцарт, с който ще бъде открито десетото юбилейно издание на фестивала. Премиерният музикално-театрален спектакъл „Моцарт и Салиери" – копродукция с Русенската опера, ще се състои на 15 август.

Съвместна изява на оркестъра на Русенската опера и Варненската детско-юношеска опера предстои в спектакъла за деца на мюзикъла „Джекил" по музика на Джон Мур на 16 август от 11.00 часа.

Оркестърът и балетът на Русенската опера и хор „Дунавски звуци" ще закрият фестивала на 17 август с галаконцерта „Класика, рок и танц". В програмата на фестивала участват и талантливите солисти на Русенската опера Диана Василева, Петър Костов, Венцеслав Анастасов, Николай Моцов, Пламен Бейков.

 

Станете почитател на Класа