×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

„Ентусиаст“ публикува бестселърa „Последната кралица. Историята на Хуана Лудата“ от Кристъфър Гортнър

След успеха на „Признанията на Катерина Медичи", „Тайната на Тюдорите" и „Обетът на кралицата. Роман за Исабел Кастилска", в разгара на лятото „Ентусиаст" публикува нов исторически роман от Кристъфър Гортнър - „Последната кралица. Историята на Хуана Лудата". Книгите на Гортнър получават световно признание, като до момента са преведени на 21 езика и са продадени над 400 000 екземпляра. Историята, посветена на противоречивата личност на Хуана Кастилска, заляга в дебютния роман на автора, който бързо го отвежда по пътя към световната слава. Литературните критици са категорични, че и до днес тази книга е една от най-впечатляващите му творби. Завладяващ сюжет, гарниран с бурна страст, предателства, интриги и нестихваща жажда за власт – тази книга със сигурност ще оправдае очакванията на любителите на исторически романи.

За написването на романа авторът прави задълбочени исторически проучвания. В продължение на 6 години той изследва историческите факти, предприема няколко пътувания до Испания, следвайки „стъпките" на Хуана Кастилска, за да открие липсващите парчета от историята. Първоначално Гортнър пише книгата от 3 л. ед.ч., но впоследствие той пренаписва историята от името на Хуана „сякаш тя му шепне в ухото", превъплъщавайки се в нейната роля. Интересен е фактът, че за да влезе в образа на своята героиня и в тялото на жена, Гортнър използва някои необичайни способи – той взема от своя приятелка видео, показващо раждането на детето ѝ, а от друга – рокли от Ренесанса, с които обикаля дни наред в дома си, за да усети духа на епохата и маниерите на поведение. По време на пътуването през живота на Хуана авторът отвежда читателите от мрачното величие на испанския двор до блестящите и смъртоносни дворове на Фландрия, Франция и Тюдорова Англия.

Действието в романа започва през съдбоносната за Испания и за цял свят 1492 г., през която генуезецът Христофор Колумб открива Новия свят. Годината, през която на вековното владичество на маврите в Испания най-после е сложен край. Принцеса Хуана, най-надарената сред дъщерите на „католическите крале" Исабел Кастилска и Фернандо Арагонски, открива очарованието на загубения свят на маврите, но може да му се наслаждава само за кратко – също като сестрите ѝ, и нея я очаква непознат съпруг и брачен съюз, сключен в името на интересите на Испания. В политическия си брак Хуана открива ревността и несъгласието, но също така страстта и любовта. До мига, в който поредица от трагедии я превръща в наследница на кастилския трон. Това е преломният момент, в който мъжете в живота ѝ започват да се домогват до властта, която ѝ принадлежи по право. И няма да се спрат пред нищо – да я държат затворена, да разпространяват лъжливи слухове, да прибягват до физическо насилие, за да се доберат до най-голямата от всички награди – трона на Кастилия. Равносметката е, че Хуана се превръща в последната кралица с испанска кръв, наследила трона на страната си. След смъртта ѝ Испания официално и безусловно преминава във владение на Хабсбургите – династията на сина ѝ, император Карл V.

Днес Хуана е известна не със законната си титла – кралица Хуана І Кастилска – а с оскърбителното прозвище Хуана Лудата. В историята тя остава като кралицата, имала злощастието да наследи меланхолията на династията Трастамара и лудостта на баба си и прекарала четиридесет и пет години като затворничка на мъжете от семейството си, присвоили си нейната власт. Но коя е тя в действителност? Била ли е наистина луда? Могла ли е да управлява страната си, ако е имала този шанс? Това са въпросите, на които Кристъфър Гортнър търси отговор в романа „Последната кралица". Според писателя историята рядко е благосклонна към жените, имащи власт, и точно това ги прави още по-забележителни. „Хуана заслужава възможността да каже своята гледна точка. Хуана не е жертва. Всъщност тя е много напредничава за своето време в борбата си между живота и дълга, предателството и любовта. Тя е съпруга, майка, дъщеря, но преди всичко е жена, на която ѝ е отнето правото на глас. Дойде моментът да ѝ позволим да говори", споделя авторът.

За Кристъфър У. Гортнър

Кристъфър Гортнър е автор на изключително добре посрещнатите исторически романи у нас и по света „Признанията на Катерина Медичи", „Тайната на Тюдорите" и „Обетът на кралицата. Роман за Исабел Кастилска". Притежава магистърска степен по литература със специалност „Ренесансови науки" от Ню Колидж ъф Калифорния. След 11-годишна кариера в модния бизнес, Гортнър посвещава следващите 12 години на държавния здравен сектор. През 2012 г. Кристъфър Гортнър се отдава изцяло на писателска кариера, радвайки се на международния успех на романите си.

По време на дългите си пътувания, посветени на проучването на историческите факти за книгите си, писателят танцува галиард в бална зала от времето на Тюдорите и е живял в испански замък. Книгите на Гортнър получават световно признание и до момента са преведени на 21 езика. Продадени са над 400 000 екземпляра. Кристъфър Гортнър участва в редицата писателски конференции в САЩ и по света. Освен това е пламенен защитник на правата на животните и въпросите, свързани с проблемите на околната среда.

Наполовина испанец по произход, той живее в Северна Калифорния.

 

Станете почитател на Класа