ФРАГМЕНТИ И ПРИСЪСТВИЯ

На 9 юни от 19:30 ч. в София ще бъде открита изложбата на фотографии ФРАГМЕНТИ И ПРИСЪСТВИЯ на Франческо Артибани, изгряваща звезда на съвременната италианска фотография, в галерията на Арт Център ФотоСинтезис, на бул. Васил Левски 57. Изложбата е организирана от Италианския културен институт в София, в сътрудничество с Българската фотографска академия и се провежда в рамките на Месеца на фотографията 2014. Може да бъде разгледана до 23 юни. Освен това събитието е част от програмата на Италианския фестивал в България 2014 г. Събитието ще завърши с коктейл.

Изложбата е разделена на две части: Първата включва селекция от 35 наскоро заснети фотографии, концепцията за които гравитира около едно „друго", ефимерно измерение - на увеличените до безкрайност детайли, които достигат до космическо измерение, стремящо се максимално да се разграничи от постоянно безтегловната реалност. Несъзнателното надделява, опитвайки се да изкрещи чрез изследване на малки естетически възприятия, някои от които ежедневни, а други – продиктувани от природата или от потока на времето. Елементите придобиват нова форма и идентичност, прониквайки в собствената си вътрешност, като се гледат и показват какви са в действителност, сливайки се в една игра на цветове, светлина, играейки, за да дадат живот на нови елементи и контексти.

Във втората част са представени 11 кадъра, подбрани от проекта 'Negative', които са били замислени не за да бъдат отпечатани, а за да бъдат прожектирани в зала, максимално напомняща средата в камера обскура (червена светлина) или някакво друго тъмно място, изолирано от останалия свят, така че да получим усещането за влизане в друго измерение, с нюанси със силно визуално въздействие.

Франческо Артибани е роден в Рим на 15 август 1987 г. и понастоящем живее и работи в София.

Произлиза от артистично семейство и от ранна възраст е заобиколен от артистична среда. Учи в Lycée Chateaubriand с френски език в Рим. Взима диплома за Моден стилист и консултант от Европейския институт по дизайн в Рим и следва магистратура по модна журналистика в Академия ди Лусо. Той е съосновател на модното списание 'Spleen Magazine' и работи като моден консултант на свободна практика, куратор, фотограф и визуален артист.

Неговата фотография е вдъхновена от символизма, от симбиозата с природата, от цвета, който се идентифицира със сливането на образа, от циклите и движенията на тялото и на жестовете, от естествените движения и от техния сблъсък с емоционалността на света. Неговото естетическо търсене се ражда почти от една „физическа близост" с човешката душа, с дълбочината й, с усещанията и провокациите на битието по отношение на ситуациите, които се опитва да разкаже чрез образите.

Станете почитател на Класа