×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

Представят книгата „България и княз Бисмарк” от академик Константин Косев в БАН

Книгата на акад. Константин Косев „България и княз Бисмарк" е не само забележителен научен труд, но и проникновено и интересно четиво. Тя ще бъде представена на 27 февруари т.г. (четвъртък) от 17.30 ч. в големия салон на БАН. Премиерата е организирана от Българската академия на науките, Столичната община и издателство „Захарий Стоянов", с чиято марка излиза книгата. Тя е богато илюстрирана и полиграфически отлично издадена. Художественото оформление е на Жеко Алексиев.
Книгата има подзаглавие „Създателят на модерна Германия" и това е единият от основните акценти в нея – от развитието от „абсурдните идеи" към резултата – как хилава Прусия става велика Германия. Акад. Косев пише: „Новосъздадената от Бисмарк обединена германска държава наистина се отличава със своята консервативна, силно централизирана авторитарна монархическа система на управление. Но в същото време по волята на „железния канцлер" в страната се създават и налагат такива буржоазно-либерални закони по подобие на Наполеоновия кодекс, които разкриват най-широк просторна буржоазните преобразувания в духа на пазарните взаимоотношения и принципи. Едва сега благородниците аристократи ще усетят, че е дошъл краят на техните привилегии. Много от „фоновците", за да оцелеят, са принудени от обстоятелствата да се превърнат в буржоа. А всички останали, които не са способни да се приспособят към новите условия, ще губят постепенно своите предишни позиции в обществото и чрез злонамерни интриги в кайзерския дворец ще се мъчат да злепоставят и отстранят от властта злия гений – вземогъщия канцлер."
Акад. Константин Косев прави подробен портрет на този „зъл гений". Княз Ото фон Бисмарк, първостроителят на модерна Германия е роден на 1 април 1815 г. в замъка Шонхаузен край река Елба. С рождената си дата той се шегувал: „Господа, аз съм политик по рождение – неслучайно съм роден на 1 април!" Не е за пропускане куриозното в неговата биография – този буржоазен по своята същност революционер е аристократ по произход, отявлен роялист по убеждение и типичен прусак по манталитет и възпитание.
Друг акцент в изследването на видния учен може да се нарече „Княз Бисмарк и възникването на Княжество България". Не трябва да забравяме, че създаването на Княжеството протича в тясна връзка с конфликта на силите – съперници по Източния въпрос. Германския въпрос и Българският въпрос се оказват практически тясно преплетени компоненти в една и съща координатна система на европейските международни отношения.

Станете почитател на Класа