×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

Хайдушки одежди и древни оръжия на щанда на А.Р.И.З.-7 на изложението „Ваканция и спа 2014"

Автентичен хайдушки силях, с какъвто са се намятали нашите прадеди, скитащи из Балкана, ще могат да видят посетителите на щанда на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 /А.Р.И.З.-7/, по време на Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2014.
Най-големият форум в тази сфера, който се провежда за 31-ви пореден път, събира на едно място представители на туризма, общини и организации от страната и чужбина и се провежда под патронажа на Министерството на икономиката и енергетиката.
В четвъртото си поред участие А.Р.И.З.-7 отново ще поведе гостите на едно вълнуващо пътешествие в тайните на българските традиции и занаяти, за да им припомни, че трябва да помним и предаваме на идните поколения това, което сме наследили от нашите предшественици. А.Р.И.З.-7, чиито председател е топкулинарят шеф Пеньо Иванов, е организатор на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град", Годишните награди „Пазител на традициите", конкурсът за детски рисунки „Рецептите на баба" и много други.
Благодарение на майстор-кожаря Мариета Недкова, Пазител на традициите"2011, посетителите на щанда на асоциацията ще видят и оригинална овчарска вулия, както и ръчно изработена кожена кутия за Библия.
Освен тези атракции, А.Р.И.З.-7 по традиция ще събере майстори на различни занаяти, които ще покажат своите умения и талант. Никола Пингелов от сдружение „Сопотски еснафъ" ще демонстрира как се обработва ръчно вълна. Старозагорският майстор Евгени Димов, носител на приза „Пазител на традициите"2013 в категория „Занаяти", който изработва старинни оръжия, ще покаже гравирани приклад и ложа.
Ювелирът Камен Пантелеев, също кавалер на „Пазител на традициите"2012, ще се представи с чаши, копие на античен съд и съвременни бижута от сребро. Гостите ще могат да видят и мартеници, както и как се работи на чепкало и чекрък, благодарение на Емилия Начева.
За тези, които искат да се запознаят отблизо с различните традиции, е поканата за поредната среща в Клуб А.Р.И.З.-7 и приятели. Тя ще се проведе в четвъртък, 13 януари, от 18:30 часа, на познатия адрес: София, ул. „Кирил и Методий"78. Този път срещата е с Вокално-инструментална група "Гергьовден". Тя е създадена преди 8 години, неин ръководител е Христина Начева - Петрова, която е завършила Музикалната академия в Пловдив. „Гергьовден" е единственият струнен оркестър в София, изграден изцяло от тамбури. Този характерен звук позволява интерпретирането на песни и музикални произведения от различни области, като най-много "лежат" на оркестъра македонските, северняшките, тракийските, шопските. Оркестърът работи със солистите Златка Монева и Георги Терзиев, както и с женски квартет. Носител е на лауреатски звания и първи места от повечето наши фестивали, последните от които в Рибарица и Казичене. Последните фестивали, на които е участвал оркестърът, са в Турция, Румъния, Черна гора, където е завоювал грамоти за отлично представяне.

Текст снимки:
След като за пореден път събра хиляди на „Пъстра трапеза" в София и приготви най-голямата шопска салата, шеф Пеньо Иванов, заедно с майсторите на А.Р.И.З.-7, отново ще покаже уникалните ни традиции на туристическата борса в Интер Експо Център.

Заповядайте на щанда на А.Р.И.З.-7 всеки ден от 13 до 15 февруари, по време на Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО – София, Интер Експо Център!

Станете почитател на Класа