×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

Берлин, градът където винаги се връщаш

Какво отличава Берлин от други космополитни градове? На първо място това са самите берлинчани, техният остър, но сърдечен чар, който разстила типичната берлинска атмосфера. И, разбира се, невероятното богатство от забележителности, в които се отразяват както позитивизмът и духът на времето, така и голямата история и драмите на 20-ти век.

Когато се спомене Берлин, човек първо се сеща за Бранденбургската врата – със сигурност най-известната архитектурна постройка в столицата. В продължение на десетилетия символ на разделението, но в същото време център на оживения, богат на идеи и вдъхновение, изпълнен с изкуство, култура и креативност метрополис. Курфюрстендам, олицетворение на елегантния градски булевард, търговският център Kaufhaus des Westens (в превод: Търговски център на Запада), по-известен като KaDeWe, модни бутици и шикозни галерии определят облика на Западен Берлин, също както прекрасните жилищни квартали и, разбира се, прочутият берлински нощен живот. Към него несъмнено спада и една вечер, прекарана във Фридрихщат-Паласт, най-голямата вариететна сцена в Германия, която със своя спектакъл SHOW ME (Покажи ми) представя вероятно най-скъпото и най-блестящо сценично шоу на всички времена: истински блясък, експлозия от светлина, цветове, костюми и ефекти. Атмосферата на космополитния град е озарена без съмнение и от правителствената зона, която се намира на изток от Бранденбургската врата и близкия Райхстаг. Мирът и свободата тук са на особена почит – за разлика от времето, когато от Берлин са били извършвани ужасни престъпления. Мемориалът на убитите в Европа евреи по проект на нюйоркския архитект Питър Айзенман, разположен непосредствено до Бранденбургската врата, напомня за това, както и експозицията „Топография на терора", намираща се на терена, на който някога е била щабквартирата на Тайната държавна полиция (Гестапо).

На изток в посока към площада Александерплац се простира парадният булевард на Берлин Унтер ден Линден, минаващ покрай вписания в Списъка на световното културно наследство Остров на музеите (Museumsinsel), Берлинската катедрала, Нойе Вахе (Нов караул) и бароковия Цойгхауз (Арсенал) – днес Германски исторически музей. По-нататък се стига до телевизионната кула, най-високата сграда в Германия и до днес. Насладата от гледката над цял Берлин и далеч към Бранденбург представлява – в буквален смисъл – върхова точка на всяко посещение на Берлин. На един хвърлей разстояние се простира Жандарменмаркт, всеобщо славен като най-красивия берлински площад, който със своите Германска катедрала, Френска катедрала и Концертна зала представлява ансамбъл с особено достолепие и величие. По-малко възвишена, но затова пък изключително свободна, лека и изкусителна е атмосферата в Хакеше Хьофе, също в центъра на Берлин - най-големият комплекс вътрешни дворове в Германия, който от 1977 г. е поставен под защитата на паметниците на културата. Тук може да се усети автентичният Стар Берлин, пъстра смесица от художествени галерии, кина, театри и вариетета, кръчмички, ресторанти и барове, симпатични малки магазинчета и представителни магазини на големите концерни. На това място осезаемо се долавя и творческата атмосфера на Берлин, която днес, вече четвърт век след падането на стената, е може би още по-характерна тук, отколкото в други метрополии. Ателието на Германия, градът на експериментите в изкуството, на модата, дизайна, музиката: духът на развитие и напредък в отново обединения град е бил несравним – така е и до днес. Стотици ателиета в задните дворове се събуждат за нов живот, изкуството завзема улиците, фасадите, цялото градско пространство. И, разбира се, останките от Берлинската стена, които под името „East Side Galery" между Обербаумбрюке и Остбанхоф, са се превърнали в нещо като илюстрована енциклопедия на уличното изкуство. Днес кварталите Кройцберг и Пренцлауер Берг, Нойкьолн и Вединг са предпочитани адреси за над 20 000 художници, които допринасят за атмосферата и обстановката, превръщат града в център за изкуство както за алтернативни, така и за утвърдени имена. Потопете се спокойно в този свят, оставете се да ви вдъхнови, завладее и одухотвори. И опознайте хората на Берлин - заедно с всички забележителности, те са може би най-основателната причина да посетите този великолепен град. И да се връщате отново и отново.

Станете почитател на Класа