Всичко се завръща - дори спомените

"Човек си мисли, че всичко, което търси е знанието, а всъщност вървейки по пътя, открива, че истината зависи от това, в кой свят се намира", споделя Роберт Менасе.
Австрийският писател, журналист, есеист и драматург Роберт Менасе пристига в София за премиерата на книгата си "Всеки може да каже "Аз". Изявата е част от програмата на издателство "Леге артис" да представя на живо значими съвремени автори и е част от изявите му на Пролетния панаир на книгата.
 Сборникът с разкази, събрал различни истории от края на Втората световна война, излиза с клеймото от "Леге артис" и ще бъде представен в книжарница "Пингвините" до Ректората на СУ от 18,30 ч и в събота във фоайето на III етаж на НДК от 13 часа.
Роберт Менасе винаги анализира остро критично актуални културни, обществени и политически проблеми за новото съдържание на понятия като нацизъм, демокрация, свобода, мир, религия. 

Роберт Менасе е роден през 1954 г. и израснал във Виена. Следва германистика, философия и политология във Виена, Залцбург и Месина. През 1980 година защитава докторат с труд на тема „Присъствието на страничния наблюдател в литературния процес”. След това преподава 7 години като гост-доцент в Института по теория на литературата в Университета в Сао Пауло, Бразилия. Изнася лекции за философски и естетически теории, сред които тези на Хегел, Лукач, Бенямин и Адорно. След завръщането си във Виена работи като писател, есеист, а в последно време и като драматург. От 1999 живее и работи във Виена и Амстердам. 


Менасе е носител е на редица престижни международни и федерални награди, сред които „Хаймито фон Додерер“ на Дружеството за изкуство и култура на Долна Австрия, Виена - 1990 г., стипендия „Елиас Канети“ на град Виена - 1992-1993 г., награда за литература на фондация „Александър-Захер-Мезох“ - Виена - 1994 г., държавна награда на Австрия за културна публицистика - 1999 г., „Лион Фойхтвангер“ на Берлинската академия на изкуствата - 2002 г. и много други. На 16 април тази година авторът получи „Почетния знак” - златен, на град Виена. Той се присъжда за особени заслуги към Австрия и на първо място към Виена. На церемонията по връчването на наградата, Менасе бива представен с изключителен респект от Даниела Щтригл, германистка и литературен критик, като „Виенска институция с европейски обхват”, истинско социално притежание, „нашия Менасе”: „За Роберт Менасе могат да се кажат много прекрасни неща. Слава Богу, толкова много, че човек не знае с какво да започне, а също и кога и с какво да спре... Роберт Менасе е едно от хилядите аса, което обаче може всичко. Политически коментатор, блестящ оратор, истинска институция във Виена и Австрия… Брилянтен есеист. Изключително качествена, блестяща, заслепяваща есеистика с гладък, безупречен изказ…”
В благодарственото си слово авторът звучи меланхолично: в миналото е жадувал за признание. Никога след това не е могъл да работи така свободно и талантливо, както когато е бил млад. С времето всичко му става скучно - „само да убеждава убедени, да възторгва абонати на еуфорични реакции”.



Издадени книги във България:

Изгонване от ада” (2003)
„Блажени времена, крехък свят” (2006)
„Дон Жуан де ла Манча” (2009)
„Всеки може да каже ‘аз’. Разкази от края на следвоенния ред” (2010)





     
Роберт Менасе в България

Програма


27 май 
18.30 Представяне в книжарница „Пингвините” до Ректората на СУ
28 май
8.45 Гостуване в „Денят започва” на БНТ
11.00 Публична лекция в Нов български университет: «Европа: накъде всъщност искаме да вървим, накъде вървим?»
14.00 Среща с журналисти, преподаватели и студенти в Австрийската библиотека – СУ
29 май
11.00 Запис за предаването „Деконструкция” - програма „Хоризонт” на БНР
13.00 Представяне Пролетния панаир на книгата – мраморно фоайе, ІІІ ет., НДК
14.00 Автограф на щанда на издателство „Леге Артис” – III ет., НДК
 

Станете почитател на Класа