Кпричио за канела

 


Петър ПЛАМЕНОВ

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Казват, че канелата, която не била известна в Европа през Средновековието, но като подправка e била използвана от хората още преди повече от 47 века. В античността също била  високо ценена и се знае, че дори самата Клеопатра миела косите си с отвара от нея, за да ухаят по-добре и да придобият червеникав оттенък. Знаменитата красавица, пленила сърцето както на Цезар, така и на красавеца Марк Антоний, който й подарил цял остов сред лазурните средиземноморски води на древна Йония като любовен дар и го посипал със златоносен пясък от вечната река Нил, та тя не забравяла да гарнира блюдата си солени и сладки с нея, за да съхрани свежестта на своята младост и да направи златист оттенъка на своята капринена кожа, а и за да разпалва любовната страст в своите обожатели... Дори и всичко това  да е просто красива легенда – все пак е интересно да се узнае.

От друга страна е вярно, че египтяните я познават не само като ароматично средство, но бива употребявана във фармакопеята като противоотрова и целебно средство, а при римляните била част от сложната култова система и един от образите на пламъка.


Португалците пък са тези, които завръщат канелата в Европа, след като завладяват Цейлон и разкриват способа за нейния добив някъде в началото на ХVІ-ти век. Уханието на канела е било знак за изискан вкус, аристократичност на известен ориентелски привкус на страстта. Канелата и нейната кулинарна употреба отначало била приемана от Европа като мода, от странното преоткриване на ориента, а сетне се превърнала в част от собствената им традиция. Но и до днес този дъх се свързва с представата за oriental lux, светлината на изтока.



Днес канелата освен в кулинарното изкуство има и няколко оригинални употреби. Тя е част от състава на ароматните торбички, наречени “пот-пури”, които се крият в дрешници и гардероби, за да придадат неочакван дъх. А с изящни пръчици канела в изисканите кафенета се поднася тъмното или десертно кафе.



Такава пръчица в захарницата придава приятен и екзотичен аромат на захарта и е подходяща както за кристалната, така и за пудрата, за кафявата и бялата. В особено изисканите английски кафенета в началото на ХХ–ти век кафето се е разбърквало с пръчица канела или ванилия, наместо с лъжичка като признак на изисканост и артистичност или като белег на благороден произход. Сервирането по този способ станало традиция и до днес по същия начин се поднася най-популярната тъмна напитка както в традиционните високо изискани, така и луксозните метро-техно заведения.


Традиция наложена повсеместно преди всичко в топлите южни страни Испания, Португалия и Бразилия, но и на емблематични места в Франция като Париж и писателските кафенета на потите на Монмартър, срещу букинистите в Берлин - Германия. В София този елегантен каприз – кафе, поднесено с канелена пръчица и шоколад, би могло да се опита в ресторантите "Niagara".


 
Д-р Стивън Прат американският лекар и диетолог по поръчка на сп. "Форбс" прави класация за десетте най-вкусни и полезни храни. Сред тях са и ястия приготвени с канела и напитки, в чиито състав влиза този цейлонски секрет. Според именития диетолог уханната подправка се бори с високата кръвна захар, а тялото реагира на нейното загряващо действие като забързва метаболитните процеси, което помага в епичната борба на съвремието ни с наднорменото тегло.


 

Освен това канелата действа противовъзпалително и има подмладяващ ефект върху кожата. Кулинарният каприз е повече от изкушение, той е маниер, вкусово кокетство, неустоима игривост и любопитство - ако не сте дръзвали опитайте и гореща напитка от канела, кафе и какао, с чиито дъх ще допълните усещането си, че всеки наш ден е празник на живота...



 

Станете почитател на Класа