Сладък захлас

от Петър ПЛАМЕНОВ

27 април, вторник от 18 часа

КРАДЕЦЪТ НА ПРАСКОВИ
опера в две действия 
от БЛАГОВЕСТА КОНСТАНТИНОВА
концертно изпълнение
по едноименната повест на Емилиян Станев
Либрето - ЦОНКА ВЕЛИКОВА
Националната музикална академия
„Проф. Панчо Владигеров"
Концертната зала
Адрес: бул. „Евлоги и Хресто Георгиеви" № 94
 

Участват:
Кристина Александрова - сопран
Ивайло Донков - тенор
Валентин Ватев - баритон, Никола Иванов - баритон
Илия Илиев - бас, Кристофър Холман - бас
Анастасия Детистова - Абаджиева - цигулка
Анна Каралашева - виолончело
Благовеста Константинова - пиано

Ще бъде представена и книгата
„Преди голямата сцена"

от  проф. Цонка Великова
Слово: ст. н. с. д-р Румяна Каракостова

ВХОД СВОБОДЕН

Сюжет:

През Първата световна война във Велико Търново е организиран лагер за военнопленници. Охраната е слаба, а пазачи и затворници са в близки приятелски отношения. Иво Обренович е подпоручик от сръбската армия — пленник в лагера. При опита си да набере малко праскови от градината на коменданта се запознава със съпругата му – Лиза. Въпреки войната, въпреки условията при които се запознават, между двамата се поражда симпатия. Дали двамата влюбени ще успеят да победят обстоятелствата? Дали е правилна тяхната връзка и въобще възможна ли е?

Малко за авторите:

Проф. БЛАГОВЕСТА КОНСТАНТИНОВА
Завършва Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров"), инструментален факултет, специалност пиано в класа на проф. Люба Енчева и майсторския клас в класа по пиано на проф. Лили Атанасова. Редовен професор по камерно пеене в НМА. Концертната дейност на Благовеста Константинова включва стотици концерти в страната и чужбина като солист-пианист и камерен изпълнител. В репертоара й влизат произведения от предкласиката до съвременността. Има осъществени многобройни студийни и документални записи в БНР, БНТ, Радио Белград, Ханойска национална телевизия, издадени плочи и компактдискове с произведения от различни автори. Автор е на монографията „Песните за глас и пиано на Моцарт", на студии и статии за музикалното изкуство. Автор е на над 80 песни, вокални цикли, инструментални пиеси, камерни ансамбли, изпълнявани с успех в страната и чужбина.

Проф. ЦОНКА ВЕЛИКОВА
Завършва Актьорско майсторство и Основи на сценичното движение в Националната театрална академия "Кръстю Сарафов"-София. Специализира в Държавен институт за театрално изкуство-Москва. От 1980 г. преподава във Вокалния факултет на Национална музикална академия "Панчо Владигеров" София. Професор по Основи на сценичното движение. Създател на методиката и програмата, по която се изгражда пластичното възпитание на оперния артист в Национална музикална академия. Те изцяло са съобразени с доказаните постижения на съвременната психосоматична медицина, с най-резултатните театрални методики, йогийските дихателни практики. Великова е автор на множество статии с различна театрална проблематика, две научни книги, в които многостранно се осветлява теоретичната база за пластичното възпитание на артиста-вокалист: "Пластиката - елемент на музикално-сценичното изкуство в оперния театър" и "Преди голямата сцена". В момента работи върху ръководство по практична и теоретична методология за преподаване на дисциплината "Основи на сценичното движение".
Има публикувани пет книги с поезия: "Цунами", "Унисон", "Защото", "Канара" и "Вятъра". Автор на текстове за камерни песни от композиторката доц. Благовеста Константинова, всички влезли в репертоара на наши млади оперни изпълнители.



Станете почитател на Класа