Неочакваният образ на античния вкус

Петър ПЛАМЕНОВ

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Парадоксално античната кухня е доста по-семпла от днешна гледна точка и твърде различна и защото самите продукти - плодовете, зеленчуците били с твърде друг облик и характер. Основата на античната кухня например в Атина била преди всичко пшеницата, която била внасяна от земите на днешна Украйна, както свидетелстват намерените при разкопките, в различните археологически пластове, множество атински монети от разни политически периоди. Лещата, от която се приготвяли доста видове ястия, баклата, нахута, кестените и маслините. Грозде за вино, което било твърде гъсто и поради това се разреждало с вода, се внасяло предимно от древна Йония в Мала Азия.


Подправки и други продукти като фурми били скъпи и внасяни най-вече от Египет. Месо се консумирало рядко, само при специални празници, от принесения в жертва на боговете, дивеч или други животни. Както се знае изгаряли се само костите и сланината, а месото се оставяло на хората. Поради близостта си с морето, цяла древна Понтика и Атина се изхранвала с риба, която освен прясна се сушала или осолявала, за да бъде съхранена за по-дълго време. Стридите и мидите също присъствали в античното меню като част от супи и по-гъстите яхнии.





 
Великият основател на Атинската философска школа на Перипатетиците - Аристотел, и възпитател на непостижимия завоевател Александър Македонски, в едно от своите съчинения, посветени на животните, говори за един особено популярен деликатес, който често намирал място на античната трапеза по онова време в летните месеци – скакалци и цикади, които били консумирани запържени в маслиново масло или приготвяни на жар, понякога дори гарнирани със зеленчуци и треви.
Според една интересна културно-биологическа теория, човекът е успял да се наложи като биологически вид именно защото се е научил да възпитава вкуса си и да се храни с разнообразни по вид и род храни. А античният човек е експериментатор и страстен гастроном в темперамента си да надскача всички очаквани предели...




 

 

Станете почитател на Класа