Дентална фобия или страх от зъболекар

Дентална фобия или страх от зъболекар
Денталната фобия е състояние на непреодолим страх от стоматологични манипулации, възникване на трайни негативни емоции при всяко напомняне за болестите на зъбите, стоматологичния кабинет, възможните интервенции и други.
Тази фобия не е вродена, а е придобита, като за нейното формиране има определени предпоставки. Особено влияние оказват предишен опит, особено в детска възраст, както и общуването със стоматолога. Процедурите при такива пациенти трябва да бъдат кратки и безболезнени.
Денталната фобия или страха от зъболекар е ирационален страх. Денталната фобия, предизвиква поведение, избягващо ситуациите, водещи до силен страх - в случая ситуации, свързани със зъбите и тяхното лечение.
Когато някой е подложен на подобна ситуация, той реагира с пристъп на паника.
Фобиите предизвикват отбягващи поведения към застрашаващата среда. Хората , които изпитват дентална фобия прекарват часове в мисли, свързани с техните зъби или зъболекари, представяйки си ситуациите на лечебния процес. Както и обратното поведение е широко разпространено, а именно - ежедневие, изпъстрено със ситуации, при които, изпитващият дентална фобия се мъчи да не мисли за случаи, свързани със зъби и тяхното лечение.
Изследванията сочат, че денталната фобия е по-широко разпространена в средите, където са се проявили други тревожни разстройства като общо тревожно разстройство, паническо разстройство, агорафобия, депресивно разстройство и т.н.
Денталната фобия няма точно изразени симптоми, хората страдащи от тази фобия посочват различни видове симптоми, които са в резултат на различен травмиращ инцидент.

Каква е разликата между дентална тревога, дентален страх и дентална фобия?
Дентална тревога е реакция срещу неизвестна опасност. Тревогата е широко разпространена. И хората изпитват различни нива на тревога, особено, когато на тях им се налага да извършат нещо, което не са правили досега. Тук в основата на всичко стои страхът от непознатото.
Дентален страх е реакция към позната опасност. Тук обектът на страх е известен, както и резултатът. Човекът се страхува от нещо, което му се е случвало и е предизвикало неприятни симптоми. Пациентът реагира срещу лечебния процес и като отговор стартира ситуацията "Да се бия или да бягам".
Дентална фобия - това е същият страх като по-горе, но доста по-силен. При него страдащият тотално избягва застрашаващата ситуация, за да не предизвика реакцията " Да се бия или да бягам". Тук е важно да се отбележи фактът, че при тази фобия, пациентът изпитва подобна реакция даже, когато си помисли за лечебния процес при стоматолога, без дори да присъства в кабинета на зъболекаря.

Кои са най-честите причини за дентална фобия?
• Лош предишен опит при посещение на стоматолог - това не включва само болезнена визита, но също така и унизяващо поведение, демонстрирано към страдащия;
• Насилие в миналото - дентална фобия присъства в лица, които в миналото си имат сексуално насилие, особено като деца. Физическото и емоционалното насилие от лице, което заема авторитетно положение в обществото, заедно с лоши преживявания при стоматолога, могат да бъдат също причинители на денталната фобия;
• Немарлив зъболекар - това означа, стоматолог, който е причинил болка или повреда на някой зъб на страдащия. Този спомен може да поддържа едно постоянно ниво на напрежение;
• Унижение - стоматологът е проявил нетактичност и се е изказал остро по отношение на зъбния статус или пък по отношение на хигиената на пациента. Забележката се оказала решаваща и пациентът се страхува да посещава зъболекар, за да не изпита отново подобно унижение;
• История на страх от зъболекар в семейството - когато едно дете е израсло в среда, където единият родител е проявявал дентална фобия, съществува реална опасност детето да изпитва същия проблем. Когато детето е заобиколено от близки и познати, които разказват ужасяващи истории за преживяванията в стоматологичния кабинет, то много лесно развива дентална фобия;
• Подготвеност - много хора от векове се раждат готови за даден вид фобии. Те се научават бързо да изпитва фобии към змии, насекоми, фобии от игли, ножове. Всичко това се случва сякаш предавано по наследство. Гените го носят от векове и за векове, за да съхранят човешкия род;
• Посттравматичен стрес - изследванията сочат, че хора изпитали неочаквани изживявания по време на лечение, като натрапливи мисли или пък шокиращи усещания , също развиват дентална фобия.

Страхът от зъболекар е често срещан сериозен проблем. Доказано е, че 50% от американците не търсят редовно стоматологична помощ, а 9-15% избягват необходимото им лечение поради страх от стоматологичните манипулации. Това означава, че 30-40 млн. американци не посещават зъболекар, поради страх. Този проблем се отразява не само на оралното здраве, но и на общото състояние на организма:
• Хронично възпалените венци и разрушените зъби се отразяват на общото здраве;
• Затруднението в дъвченето и смилането на храната могат да причинят сериозни смущения в храносмилането и усвояването на храната;
• Проблемите със зъбите се отразяват на говора и правилната дикция;
• Лошият дъх и усмивка се отразяват на самочувствието ви при общуване с околните.
Как може да се преодолее денталната фобия?

Най-важното, с което трябва да се започне преодоляването на тази фобия, е общуването. Пациентът не трябва да се притеснява да обяснява своите страхове, а да се постарае да постигне чувство на контрол при работа в собствената му уста. Съвременната стоматология в ръцете на внимателен и състрадателен екип може да бъде наистина безболезнена.
Чувство на контрол
Право на пациента е да е наясно с всички процедури, които му предстоят.Научавайки повече, човек намалява страха си от неизвестното. Пациентът има право и на решение относно начина на лечение. Той трябва да бъде откровен със стоматолога - колко работа може да понесе като начало. Добивайки увереност в себе си и доверие в екипа постепенно обема на работа, който той ще понесе ще нарасне. Трябва да се установи определена сигнална система, така че да можете да спрете лечението по всяко време, когато пациента има нужда от още анестезия, иска да изплакне или просто иска малко почивка. Най- честият сигнал е вдигане на ръка.

Не се чувствайте неудобно
Ако в миналото са гледали с насмешка на отношението ви към зъбите, или се чувствате неудобно заради сегашното им състояние и небрежното ви отношение, не се притеснявайте да говорите откровено с настоящия си стоматолог. Дайте му възможност да разбере притесненията ви и да покаже своето отношение към проблема. С учудване ще откриете какви възможности за лечение предоставя съвременната стоматология. С модерните методи никога не е късно да възвърнете хубавата си усмивка?

Отпускаща техника
Ако чувствате напрежение докато сте на зъболекарския стол, най-лесният начин е физическата релаксация- отпуснатото тяло спомага за психическо отпускане. Човешкото тяло не може да бъде едновременно физически спокойно и с напрегнато съзнание. Най-лесните техники са: дълбоко дишане, отпускане на мускулите. Ако успеете да се отпуснете при наличието на стимул, който предизвиква у вас страх, този страх значително ще намалее.

Разсейване на вниманието
След като вече се чувствате по-спокойни при посещенията си, може да използвате различни начини за отвличане на вниманието от пряката работа в устата ви. Не се притеснявайте да поискате да слушате музика, която ви харесва или да гледате телевизия.

Контрол върху болката
Съвременната стоматология разполага с методи и средства на локална анестезия (местно обезболяване), чрез които се блокира усета за болка. Не трябва да се страхувате от инжекцията. Всички упойки се поставят бавно. Самата игла не предизвиква болка - тя е съвсем тънка (0,3тт)-чувството на дискомфорт е резултат от налягането и обема на течността, които се инжектират. Това чувство може да се намали значително със съвременните устройства наречени карпулници, чрез които налягането е дозирано и равномерно, анестетика се въвежда съвсем бавно и в малки количества, което намалява разпъването на тъканите.
 
www.prodental.bg

Станете почитател на Класа