Официалният старт на Earthrise се задава на хоризонта

Михаил Рангелов

Усещането за пространство е първото нещо което изпитва всеки играч, влязъл в света на Earthrise – дебютната игра на българите от Masthead Studios. Един от големите плюсове на заглавието е, че авторите не се страхуват да изведат историята в открити пространства. Нещо, което подлага на сериозен тест целия двигател (енджин) на играта, изработен от програмистите. Трябва да се признае, че дори преди да е извършена оптимизацията, играта върви с близо 60-70 кадъра в секунда на огромния терен за масови битки. При това на двегодишен компютър.
„Именно стремежът да постигнем подобен ефект бе причината да забавим графика за пускането на продукта ни“, признава Атанас Атанасов, изпълнителен директор на „Мастхед“. „В общи линии се движим с около шест месеца след графика, който първоначално си бяхме поставили. Това обаче си заслужаваше, понеже играта вече изглежда много по-добре“, обяснява той, докато фигурата на неговия герой тича около 80-метрово футуристично оръдие. Атанасов не крие, че преработката на софтуера се дължи най-вече на реакцията на феновете към първоначалните филмчета, демонстрирани от компанията. „Независимо от похвалите, имаше и доста разочаровани фенове. Имахме два избора – или да пуснем играта в тогавашния вариант, или да изчакаме, но да я направим много по-добра.“, обяснява той.
От последното ни посещение в офисите на „Мастхед“ е изминала повече от една година, но резултатът вече си личи – налице е един почти завършен продукт, който се нуждае, единствено от настройка и балансиране. Обърнато е внимание на всеки един детайл, включително и на стръковете трева, които се люлеят от вятъра.

Пусков срок – Q2 – 2010 г.

Според Атанасов реалният срок за пускане на играта на пазара е второто тримесечие на 2010 година. Преди това предстоят тестове, като така нареченият „затворен бета тест“ се очаква да бъде в периода февруари-март. Дотогава играта ще се изпробва и настройва от екипа на компанията. В един определен ден всяка седмица целия екип на компанията се събира в офиса и играе по няколко часа. Любопитното е, че дори и служителите в отпуск също идват да поиграят, а никой не иска да си тръгва, дори и работното време да е свършило.
Очакванията на екипа на „Мастхед“ са първоначално да имат около 70-80 хиляди абоната за играта. Това са цифри съизмерими с подобни заглавия за бранша. За разлика от другите обаче, всички играчи ще бъдат на едно място. „Планираме първоначално да имаме само един сървър, тъй като светът на Ентерия енаистина огромен. Евентуално може да пуснем още един сървър за Америка, заради разликата в часовото време“, обяснява Атанасов.

Ще спечелят отборните играчи

Съществена роля в Earthrise ще има отборната игра. Обединяването на играчите в гилдии ще им носи много бонуси – възможности да участват в масови битки, обсади, завземане на територии. Тъй като икономиката в играта ще се движи изцяло от играчите, контролирането на зони – източници на ресурси ще носи ред предимства на съответните гилдии. Самата зона ще може да се моделира от лидера на контролиращия я клан. Той ще има възможност да строи различни сгради, както и укрепления, които да я предпазват от нападения.

Професия гейм-дизайнер

Дори и във виртуалния свят трябва да има правила. Ролята на „Господ“ в Earthrise се изпълнява от Апостол Апостолов. Именно той е човекът, който създава математически модели в играта, които после се реализират от програмистите. Самият Апостолов обяснява, че преди започне да изгражда съдържанието на Earthrise е бил журналист, освен това се е занимавал с настолни игри. Най-важната роля в проекта обаче е негова. Той трябва да намери точния баланс на всяко нещо в Earthrise. „Ако пуснем играта, а в нея се открие сериозен дисбаланс – това е грешка, която доста трудно се отстранява“, обяснява Апостолов.

Икономиката – дело на всеки

Earthrise е игра в т.нар. „sandbox mode“. Това означава, че играчът има пълна свобода на действие и не е задължен да спазва някакви задачи, наложени от гейм-дизайнерите. На практика от Masthead предоставят виртуалния свят на играчите, а самите правила се определят от отношенията между тях. Именно затова е много важно да има балансирана икономика. Изработката на оръжия, брони и амуниции зависи изцяло от самите участници. Според Апостолов е напълно нормално проблемите от реалната икономика да се пренесат във виртуалната. Именно затова на нея ще се обърне специално внимание по време на тестовете на играта. „Реално очаквам да няма инфлация, дори да има лека дефлация при параметрите, които в момента сме заложили.“, обяснява той.

Готови за стрелба

След известното затишие от компанията са решили да поразбулят малко от своите тайни. В последната половин година се публикуваха само частични скрийншотове, от Masthed са решили да направят PvP-филм, използвайки енджина на играта, като това се очаква да стане още през следващия месец. В.“Класа“ дори получи специална покана да се включи в битката, кадри от които ще се използват за новото видео. А по-добра реклама от това ние да победим създателите на играта в честен бой едва ли може да има.

Станете почитател на Класа