Кожата ни – най-важните два квадрата

Петър ПЛАМЕНОВ

Българското дерматологично дружество обявява ноември за месец на борбата с кожините заболявания и започва Национална кампания озаглавена: „Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания”. Логото за кампанията е вдъхновено от един конкретен факт - кожата на всеки възрастен индивид е средно около два квадратни метра: „Твоята кожа- най-важните два квадратни метра в твоя живот”. Кожата е своеобразно огледало за зравето, тя не е просто обвивка, а дишащ и жив орган, за който е нобходимо да се полагат грижи.
Кампанията се осъществява между 23-25 ноември 2009 в няколко града София, Пловдив, Плевен, Стара Загора като включва напълно безплатни консултации за пациенти с кожни алергични заболявания, безплатно тестуване при показаните случаи и популяризаторски лектории на методите на профилактика на кожните заболявания и спецификата на грижата за кожата. Центровете на кампанията са: Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ “Александровска”- София; Катедра “Дерматовенерология и алергология”, ВМА - София, Клиника по дерматология и венерология –Пловдив; Клиника по дерматология и венерология - „Д-р Г. Странски” – Плевен и Клиника по кожни и венерически заболявания - Стара Загора.
Особено сега, когато човекът упорито нарушава биологическото и екологично равновесие и неговата кожа и здраве заплащат за собственото му безразсъдство на преден план излизат проблемите свързани с поведението на човека като превенция срещу заболяванията.

Доказано е, че 30% от младото население на планетата страда от остри форми на кожни заболявания, а 30% от болните биват засегнати и от влошаване на менталните способности. Само за една година в рамките на Европийския съюз, икономическите загуби надхвърлят 100 билиона евро. Кампанията е част от глобалните кампании в ЕС за профилактика и лечение на кожни заболявания, започнали след Световния научен конгрес по кожни заболявания-2007, проведен в Париж. А 2010 е обявена за световна година на борбата с проблемите на кожните заболявания.





Станете почитател на Класа