200 години от рождението на Гладстон

На 29 Декември 2009 г. се навършват 200 години от рождението на великия английски политик и държавник Уилям Юарт Гладстон, създател и водач на модерната Либерална партия, четирикратен министър-председател и “баща на европейския либерализъм”. Неговата политика и идеи са предзвикали преклонението на мислители и политици като Фридрих фон Хайек и Маргарет Тачър.

Гладстон се е ползвал с огромна популярност в България. За това свидетелства факта, че на него са наименувани улици и училища в десетки градове. И това не е случайно! Той не само е фигурата от най-голям калибър издигнала глас в подкрепа на българите след потушаването на Априлското въстание през 1876 г., но и неизменно вярва, че българите могат сами да управляват себе си.

Като искрено вярващ човек и хуманист, Гладстон е бил добронамерен към всяка нация и религия, която се стреми към свобода и независимост. От такива позиции той защитава и българи, и ирландци, и поляци, и италианци, и гърци, и афганистанци. Но ключов момент в неговата кариера остава "българската агитация" от 1876 г.

Стогодишнината на Гладстон през 1909 г. е чествана повсеместно в България почти като национален празник. Има идея 200-годишния му юбилей да бъде отбелязан по още по-достоен начин, като се издигне културен паметник на Гладстон в София.  Това ще е  още един повод България да  даде израз на своята благодарност и почит към паметта на този велик държавник. Известният скулптор Янко Бонев - автор на много проекти в НДК, Благоевград, Добрич и т.н., вече е изработил модел на внушителен паметник и е толкова въодушевен от идеята, че е готов да завърши работата си безвъзмездно. А продуцентът Пенко Русев започна реализацията на документален филм за неговия живот.

 

 

 

Станете почитател на Класа