Торта „Amabilis insania”

„Amabilis insania!”  Хораций
 
Влюбеният готви. Вярвам, че всичики отенъци на любовното чувство могат да бъдат доловени от вкуса. Кулинарното изкуство е език за тайните на насладата, но и на жаждата. Ето защо най-големите майстори сладкари, подчиняват своето изкуство на истинаската страст. Създавайки от своите рецепти разкази за живота, те композират чувства, чрез вкусови сонати. От наглед обичайни продукти успяват да изтръгнат необичайността. Така през тези неверояти експлозии на усещанията да очароват и постигат непреживявани състояния на доволство... Ето защо днес се съсредоточаваме върху един шедьовър на сладкарското умение, в която отеква стихията на страстта – виртуозната рецепта за любовна торта.
С тъмната, кадифена наслада на опиянената шоколадова „Amabilis insania”, може да бъде изразена неизречена нежност, скромно спотаеното желание и необходимостта от доверие. В тази рецептура се срещат горчивото на шоколада, сладкото на невинността-захарта, съблъзънта в огнено-парливото на коняка и деликатно свидното на сметаната с ведрото безгрижие и стипчива своенравност на вишните - всички вкусове на любовта.
А тя Любовта наистина обезумявя хората, но който не се е изгубил в нея не е намерил себе си, нито е живял, а е пропилял нахалост дните си. Защото животът добива истински вкус и дълбина, едва когато полудял напуснеш себе си и се преродиш в живота на обичаното същество. Сякаш само чрез любовта, човекът, обитаващ мрака на своите заблуди, може да се обърне към светлината, да разпознае смисъла и свободата, и то не като разум, полза или мъдрост, а като дълбоко преживяна истина. Мъдростта на любовта е по-дълбока от всяко знание, преобразява всичко, до кето се докосва - превръща лудостта в щастие, робството в свобода, скръбта в наслада...
Храната, винаги е била израз на обичта, на грижата и нежността, познава и пази тази неизповедима дълбочина. С нея се съблазнява, прави се признание, иска се прошка, дава се обет, изразява се благодарност, изказва се почит.

Необходими продукти:

Блат:
260 г брашно
500 г пудра захар
10 яйца
5 с.л. какао
100 гр. натрошен горчив шоколад

Крем:
6 с.л. какао
100 мл коняк
300 г масло
120 мл прясно мляко
200 г тъмна захар на кристали
250 г пудра захар
8 яйца
2 1/2 ч.ч. вишни без костилките
200 г горчив натурален шоколад
1 ванилова пръчица или 2 пакетчета ванилия

Украса:
20 захаросани пияни вишни
50 г филирани бадеми
200 мл разбит каймак
100 черен бляскав шоколад
няколко листчета свежа мента


 
Приготвяне по стъпки:

Първо.
Поне два дни по-рано преди да се направи тортата, вишните се накисват в отлежал коняк с 3 с.л. захар. Съдът се покрива плътно и се поставя на хладно.
Мисли се за вишните с нежност.
Второ. Блатът се приготвя като яйцата се разбиват на гъст крем със захарта и към тях се прибавят пресятото брашно с какаото. После в сместа се слагат парченцата от натрошен шоколад. Сместа се изсипва във висока форма, която е намазана с масло и е поръсена с брашно или галета. Пече се в предварително загрята фурна на 180°С. около 25-30 минути.
Пече се с търпелива обич.
Трето. За крема - захарта на кристали се смесва с какаото и 80 мл от прясното мляко. Прибавят се леко разбитите яйца. Сместа се поставя на водна баня и се разбърква до сгъстяване. Маслото се разбива на пяна с пудра захар. Яйчният крем се прибавя лъжичка по лъжичка към масления, слага се ванилията. Какаовият крем се приготвя по същия метод но с добавка на какао.
Бърка се с неустоима страст.
Четвърто. Пръстите се облизват с копнеж.
Пето. От изстиналия блат се отрязва хоризонтално пласт с дебелина около сантиметър и половина. Издълбава се внимателно меката вътрешност на долната част. Сиропира се с малко коняк. Добавят се 2/3 от какаовия крем. Подреждат се половината от отцедените от коняка вишни. Останалият крем и вишни се смесват с отделената мека част на блата. Получената смес се разпределя върху вишните и се захлупва с капака.
Работи се с надежда и с вдъхновение.
Шесто. Леко частите на торта се сглобяват, за да си паснат. Сетне се залива с глазура, приготвена от стопен на водна баня шоколад и супена лъжица масло с около 40 мл прясно мляко. Тортата се украсява с филирани бадеми, сметана, шоколадови стружки, захарни перли и вишни.
Въображението се оставя за играе като палаво дете.
Седмо и натам... Поднася се с трепет.
Вкусва се до целувка. 
Оставете и за мен парченце, за да вкуся от страста...

Станете почитател на Класа