Летни нощи

 

Валсове, Барок концерт по теми от Бийтълс, филмова музика и някои от най-популярните джаз парчета ще прозвучат на 16 юни в изпълнение на Васил Петров и Софийската Филхармония. Концертът под диригентството на Любка Биаджони ще се състои в Античния театър в Пловдив от 20 ч.

 

Програмата на съботната концертна вечер включва още: увертюри към оперите „Кармен” и „Прилепът”, маршовете на Йохан Щраус, мелодии на Енио Мориконе, песните  My way”, “Cant take my eyes off of you”, “Killing me softly”, “ Something” и много други, по оркестрация на Ангел Заберски-син, Румен Тосков и В. Спасов. 



Любка Биаджони е родена в Рим в семейството на италиански политик. Завършва с отличие хорово и оркестрово дирижиране в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", след което специализира в майсторските класове на Карл Йостерайхер (Варна), Норберт Балач и Ленард Бърнстейн (Академия „Санта Чечилия” – Рим), Валери Гергиев и Фердинанд Лайтнер (Академия Чигиана – Сиена), Густав Кун (Милано)- С особено значение за по-нататъшната й кариера е работата й с Иля Мусин и Валери Гергиев в Ротердам през 1997.

Работила е и с оркестрите на „Арена ди Верона”, Teatro del Giglio – Лука, Pro Arte Marche, Pomeriggi musicali, Solisti Fiorentini, Симфоничния оркестър "Артуро Тосканини", Софийската филхармония, Симфоничния оркестър в Адана – Турция, Варшавската филхармония, Hofer Symphoniker - Германия, Cappella Istropolitana – Братислава, Пражки камерен оркестър, както и с редица хорови състави като Чешки филхармоничен хор - Бърно, НФХ "С. Обретенов", Мюнхенски камерен хор, хоровете на "Арена ди Верона" и операта в Лука.

На фестивала в Хереншимзее започва от 2007 с "Травиата" на Верди да дирижира серия от полусценични оперни спектакли със собствена режисура, която продължава с "Набуко" (2008) с Паоло Гаванели в главната роля, „Селска чест” (2009) и „Риголето” (2010).

От началото на 2010 г. Любка Биаджони е постоянен гост диригент на Софийската Филхармония и Национален Филхармоничен Хор „Светослав Обретенов”. От март 2012г. Любка Биаджони е щатен диригент в Софийската Филхармония и Национален Филхармоничен Хор "Светослав Обретенов".

 

 „Това е една чудесна възможност да покажем на хората, които досега не са докосвани от магията на класическата музика, колко достъпно и прекрасно е нашето изкуство. Много от големите световни оркестри, както и Софийската филхармония, редовно правят такива концерти, които са по-леки и доставят удоволствие на хората. А и Античният театър в Пловдив е една наистина уникална сцена, където с удоволствие ще музицираме и ще се насладим на някои от най-популярните класически и джаз парчета.” казва Любка Биаджони


Станете почитател на Класа