Текстът като игра и образ

Над 30 творци представят ТЕКСТА чрез театър, музика, филм, инсталации, лекции, изложби ... по време на фестивала “Улица Отец Паисий” 2012 Обитателите действат!

Как се вгражда текст в рисунка, може ли текстът да се изяде, къде са ни буквите и какво се случва с поезията, когато я изпееш? На кой текст приличаш? Това са малка част от събитията в програмата на тазгодишното издание на фестивала “Улица Отец Паисий - текст”, който ще се проведе на 11, 12 и 13 май 2012 г., в Пловдив. Организатор e фондация “Отворени изкуства”. Крум Филипов и Виктор Янков са поканени за куратори на фестивала.



В програмата ще се представят над 30 творци от различни области с проекти, посветени на темата - ТЕКСТ. Интерактивни изложби; литературно експо; концерти с поетическо четене, пърформанси, лекции посветени на типографията, дискусии, работилници, представяния на книги, театър и танцови спектакли и др. ще изпълнят улица Отец Паисий със съдържание и празничност за трета година, от 11 до 13 май, в Пловдив. Поетът Ивайло Добрев ще чете собствените си произведения, поставен в пространство от стъкло, докато художникът Николай Димчевски рисува върху прозрачната повърхност, покривайки я с цветове и форми. Етно-рок група “Гологан” ще изследват границата между поезията и музиката в концерта им с поетическо четене. Интерактивеният проект SilhouettePoetry на Мирослав Базитов и Мартин Иванов представя текста като лично изживяване. По протежението на улица Отец Паисий, изложбата “Думи на вятъра” на Студио 8 ½ ще разположи хартиени оригами, които посетителите ще могат да си вземат за спомен и вътре да открият поезия, проза, хайку като късмет. Изложбата и лекцията на Кирил Златков и Илия Груев “Къде са ни буквите” ще запознае публиката с актуалните проблеми на българските букви. Всеки желаещ ще може да получи по имейл безплатна версия на един от шрифтовете на Кирил Златков.
 


Младите писатели: Ясен Василев, Иван Димитров, Мирослав Христов и Радослав Чичев участват със слам, поетичен пърформанс, литературен пърформанс в проекта си “4 х 4”, в който ще представят 16 стихотворения от дебютните си книги, като всеки автор чете както свое произведение така и на останалите автори със специално музикално оформление. Стикер арт акцията на Милен Гелишев и Симеон Тодоров – “Прочети улицата Plovediv Haiku” ще облепи Отец Паисий със стикери с хайку поезията на Милен. И още много музика, работилници и пърформанси, хенд мейд ден, спортен полуден и др. ще се случат по време на тридневния уличен фестивал “Улица Отец Паисий – текст” 2012, защото обитателите действат.
Фестивал „Улица Отец Паисий - текст” е третото издание на ежегодния проект Улица Отец Паисий, началото, на който беше поставено през 2010 г. В първото издание фондация “Отворени изкуства” организира тримесечен културен фестивал, като голям изследователски проект с две изложби „Улицата Сега” и „Улицата Преди” и фокус-събитие „Уикенд Фест”. През 2011 г., под мотото „Улица Отец Паисий – успоредната градска култура - препокриване” времевият фокус на събитието се стесни до уикенд фестивал, в рамките, на който се организираха 48 разнообразни по жанрове събития на 36 локации по улицата. Партньори на фестивала са община Пловдив и Национален фонд култура.

Двамата куратори Филипов и Янков предлагат интерактивен модел на взаимодействие.

Крум Филипов е роден през 1969 г. в София, но е израснал в Смолян. Завършва българска филология в СУ „Климент Охридски” през 1995 г. През 2000 г. завършва „Театрална режисура“ в класа на проф. Иван Добчев – НАТФИЗ „Кр.Сарафов”, а през 2001 г. специализира „Кинорежисура“ в класа на проф. Георги Дюлгеров. Автор е на две книги с поезия „Затръшнато небе” и „3,14 стихотворения”. Лауреат е на конкурсите за поезия „Веселин Ханчев” - Ст. Загора, „П.Яворов”- Поморие, „Най-ярък дебют в литературата” - БНР, „Годишна награда за поезия” на радио „Дойче веле“ и др. Режисьор в на спектакли, документални филми, музикални видеоклипове и телевизионни програми, участвали и награждавани в престижни фестивали у нас и в чужбина. От 4 години е режисьор и съсценарист на „Метафора” – предаване за книгите и четенето по БНТ-Пловдив.

Виктор Янков е роден през 1988 г. в Стара Загора. Завършва езикова гимназия Ромен Ролан в родния си град. От 2006 г. започва да работи като водещ в регионалния център на БНР, а през 2007 г. със свой колега създават музикалното радио предаване „Инсомния“. През 2008 г. се мести да учи и работи в Пловдив, където завършва специалност „Политология“. Той е сред издателите на вестник „Млък“ и е сред сценаристите на телевизионното предаване „Студио ВУЗ“. От година и половина е водещ и съсценарист на литературното предаване „Метафора“ по БНТ2. През уикендите, все още, може да го намерите като едно от лицата зад бара в аrtnewscafé.


Станете почитател на Класа