Парижки сънища

„ ИМПРЕСИЯ- ПАРИЖ” така е назовала новата си изложба с живописни платна Мария РАЙЧЕВА, която подрежда в Галерия „АСТРИ”, в София. Откриването предстои на 26 април 2012, четвъртък от 19 часа, а експозицията ще продължи до 15 май. Райчева е от най-младото поколение живописци в българското изкуство търсещи нови посоки в класическите живописни модели.

Да рисуваш Париж това е толкова рисковано, колкото , примерно, да рисуваш слънчогледи или балерини- сравненията с Ван Гог и Дега са унищожителни, старта е безспорно висок и до финала достигат малцина.



И все пак, едва ли има художник пребивавал в този град и не изобразил усещанията си за него, отношението си към атмосферата, очарованието, към мита и мечтата, наречена Париж.
В този сюжет техническите умения на художника само биха подвели зрителя. Защото повечето от нас имат своя си образ за града-символ, отношение към историята и архитектурата му. Необходима е много любов и много душа за да бъде нарисуван преоткрития наново от художника град. Париж, такъв, какъвто никога не е виждан, никога не е съществувал в представите ни и все пак Париж, който може да бъде обичан. А през погледа Мария Райчева той е такъв и усещането за подерен миг е благодатно.

На едно място писателката Галя Борисова казва: "Жан-Франсоа Шамполион бе дешифрирал тайната на египетските иероглифи. Франция бе получила от Египет символичен подарък -египетски обелиск от храма Луксор на възраст от преди 3000 години, за украса на площад "Конкорд", а Густав Айфел бе извисил, кула на височина от 300 метра в центъра на Париж, надвишаваща по своето величие Хеопсовата пирамида. На това място можеха да се почувстват най - добре енергийните вибрации на вечния като египетските пирамиди Париж, които звучаха подобно на ноти от една нескончаема симфония за величието на човешкия дух!"



Мария Райчева е родена 1977 г. в София. Завършва художествената академия в класа на Светлин Русев. Повече от десет години присъствието и в галериите на София и страната е впечатляващо. Участвала е и в много международни проекти във Франция, Турция, Австрия. Миналата година тя спечели престижната награда на СБХ „Cite des Arts” в Париж, която стана повод за последната изложба на художничката. За  Доктор по изкуствознание. Член на СБХ, секция Живопис.
Още през 1998 г. е отличена с ІІ награда в Националната младежка изложба-конкурс „Целувката”.
2002 г. - ІІ награда в конкурса на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий”.
2008 г. – почетен диплом за участие в национална изложба в Плевен.
2011 г. получава награда на СБХ – специализация в Сите дез Ар в Париж.
Авторката има 6 самостоятелни изложби и над 30 участия в колективни изяви в България и извън страната.
 


Станете почитател на Класа