Дълбината на нежността

ИВАН НЕНОВ (1902 – 1997)
110 години от рождението на художника

25 април – 8 юни 2012 г. СГХГ


Настоящата юбилейна изложба посветена на 110 години от рождението на Иван Ненов в Софийска градска художествена галерия има ретроспективен характер. Той е един от най-авангардните творци от 30-те години на ХХ в., заемащ особено място в историята на българското изобразително изкуство.

Творчеството му обхваща различни сфери от областта на живописта, графиката, керамиката и приложните изкуства, мозайка и малка пластика. Във всяка от тях личи индивидуалният почерк на художника. Неговите творби преминават през времето без да остаряват и губят от лиризма и изтънчеността си. Те въздействат с пластичността, с нежния светъл колорит, запазил свежото си звучене въпреки изминалите години, с особената линия, превърнала се в отличителен белег на цялото му творчество. Тя е тази, която прави произведенията монументални и пластични и им вдъхва неповторима изразителност.

Иван Ненов придобива широка популярност най-вече със своите портрети и актове на жени – на морския бряг или в интериор. Много ценени са и неговите  пейзажи, натюрморти, фигурални композиции. Предпочитаните от него техники са температа и маслените бои.



Ето какво казва за него Георги Данаилов: 

"Иван Ненов, нежният, дълбокият и заедно с това несломимият човек и творец, е европеец в най-дълбокия смисъл на тази дума. И не заради времето, прекарано в Италия, Франция и Германия, не заради общуването със забележителните майстори на Запада, не и заради непосредственото му участие в творчеството там. Той винаги е носил в себе си универсализма, етично предразположение, таланта. Париж, Флоренция, Мюнхен са шлифовали един скъпоценен камък, но той е от български недра. Може би действително съществуват културни гени, които се предават от поколение на поколение. Тези тайнствени гени могат да не се проявят и столетие, но не умират, не погиват, чакат и когато намерят благодат, са в състояние да създадат личност, за която дълго ще се чудим и маем, откъде се е взела между нас. Изглежда вярно, че веднъж създадена, една култура и нейният дух не чезнат бързо във вековете. Може би Елада е възкръснала, не защото сме я преоткрили, а защото винаги сме я носили в себе си".

В експозицията са представени творби от различните етапи и периоди от творческите търсения на Иван Ненов. Целта е да се види разнообразието на сътвореното от художника, изпълнено в различни стилови направления, да се усетят творческите процеси и търсения, отразяващи свободния дух на една мислеща личност. Интерес представлява и документалната част включваща рисунки (ескизи), документи и снимки свързани с живота и творчеството на художника. Някои от тях се показват за първи път.



В изложбата са включени над 80 живописни платна, графики и керамични творби от фондовете на Софийска градска художествена галерия, Национална художествена галерия, Исторически музей – Балчик, Художествена галерия – Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“, Художествена галерия – Стара Загора, Художествена галерия „Илия Петров“ – Разград, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен, Художествена галерия – Русе, Художествена галерия „Иван Фунев“ – Враца, Дарение-колекция „Светлин Русев“ – Плевен, Ателие-колекция „Светлин Русев“ – София, Колекция „Боян Радев“, както и други частни колекции. Изложбата се осъществява с подкрепата и партньорството на: Министерство на културата на Република България, Държавна агенция „Архиви“

Експозицията е придружена от каталог на български и английски език.



Ненов е роден в София през 1902 г. Учил е скулптура в НХА при проф. Жеко Спиридонов и живопис при проф. Никола Ганушев. Завършил е живопис при проф. Никола Маринов през 1925 г. Бил е член на Дружеството на новите художници през 1930-те години. Посетил е Италия през 1932, 1936 и 1938 година. Обявен е за формалист през 1950-те години и почти цяло десетилетие не може да излага творбите си. Реабилитиран е в края на 1950-те години. През 1994 г. е избран за академик в БАН.

През 1930-те години Иван Ненов е участвал в изложби на модерното изкуство в Италия и Германия. С пластиките си участва в изложби в България и в чужбина (Унгария, Индия, Германия, Италия, Русия Франция и др.) През 1975 г. прави първата си самостоятелна изложба в София (по различни причини предишните опити за самостоятелна изложба са осуетени).
Някои от картините на Иван Ненов са: „Край морето” (1936 г.), „Жена, която се облича” (1936 г.), „Балкон с виадукт” (1936 г.), „Тоалет”, „Писмото” (1942 г.) и много други.




Сред наградите, с които е удостоен Иван Ненов са: орден „Кирил и Методий” II-ра и I-ва степен, орден „Георги Димитров”, награда на СБХ за цялостно представяне на керамика, награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора.

Творби на Иван Ненов се съхраняват в НХГ, СГХГ, много галерии в страната, както и в частни колекции у нас и в чужбина (САЩ, Италия, Япония, Гърция).
Иван Ненов умира на 4 септември 1997 г.



Станете почитател на Класа