Младостта и избора

 „Веднъж си млад,
но пък можеш вечно да си останеш незрял“


Да правиш интелигентен избор в трудни времена - ето поуките, които предлага Шон Кови на младите хора  като шекг основни съвета, от които те се нуждаят, за да вземат информирани и интелигентни решения.

Като дава примери с истински истории на тийнейджъри по света. Шон ни показва как да постигат успех в училище, как да си намерият добри приятели, как да се разбират с родителите си, как да се отнасят мъдро по въпросите с гаджетата и секса, как да избягват или да преодоляват различните видове пристрастяване, как да си изградят самочувствие и още много повече. Книгата е пълна с оригинални карикатури, вдъхновяващи цитати и забавни въпросници. Тази новаторска книга ще помогне на тийнейджърите не само да оцелеят, но и да се стабилизират, за да преминат успешно през моста към зрелите години.



Шон Кови е старши вицепрезидент на сектор „Иновации и продукти“ във „ФранклинКови“ – световноизвестната компания, посветила се да помага на хора и организации да постигат високи върхове в своята лична и професионална дейност. Завършил е специалност английски език в университета „Бригъм янг“, а по-късно получава магистърската си степен от Харвардския университет. Като куотърбек в университетския отбор по ръгби той на два пъти успява да изведе отбора си до спечелване на купи, а самият той е носител на много награди.

Автор е на книгата „Четвъртият долу, а животът продължава“, както и на световния бестселър „Седемте навика на високоефективните тийнейджъри“, преведен на повече от 15 езика, от който са продадени над 3 милиона екземпляра. Шон Кови е известен оратор, изнася множество лекции пред различни възрастови аудитории – от тийнейджъри до възрастни.

Сред любимите занимания на Шон са да ходи на кино, да яде мексиканска храна, да пише, да прави късометражни филми, да играе с децата си, да кара мотоциклета си, да чете комиксите „Далечната страна“ и да стреля с пейнтбол оръжие. Придържа се към известния афоризъм: „Веднъж си млад, но пък можеш вечно да си останеш незрял“. Живее заедно със съпругата си Ребека и децата си в района на Скалистите планини, САЩ.



Предизвикателствата, пред които са изправени тийнейджърите днес, са много по-сериозни от когато и да е било в историята на човечестото: академичният стрес, общуването с родителите, медийната бомбардировка, драмите с гаджетата, насилието, хулиганството, пристрастяването, депресията и натискът на връстниците - това са само някои от тях.

И независимо от това дали ви харесва или не, изборите, които тийнейджърите трябва да направят, докато се провират покрай тези предизвикателства, могат да изградят, а могат и да съсипят бъдещето им.

 

Има шест ключови решения, които трябва да вземеш през юношеските си години. Тези решения могат да изградят, а могат и да съсипят бъдещето ти. Така че избирай мъдро и не си прeцаквай възможностите. Но ако случайно прецакаш шансовете си, не се притеснявай – не е дошъл краят на света. Гледай да се върнеш по-бързо отново на правия път и започни да правиш по-интелигентен избор.

Да си тийнейджър днес е по-трудно отвсякога. Ако на баба ти и дядо ти навремето, за да стигнат до училище се е налагало да се катерят нагоре по хълма и да проправят пъртина в снега, ти си изправен пред съвсем различни предизвикателства – информационното претоварване, наркотиците по време на купон, интернет порното, изнасилването по време на среща, тероризма, тоталната конкуренция, депресията, натиска на връстниците.
Светът страшно се е променил!

 

Училището. Какво ще направиш за образованието си?

Приятелите. Какви приятели ще си избереш и какъв приятел ще бъдеш самият ти?

Родителите. Ще се разбираш ли с родителите си?

Гаджетата и сексът. С кого ще излизаш и какво ще правиш по въпроса за секса?

Пристрастяването. Какво ще правиш с цигарите, алкохола, наркотиците и другите пристрастяващи работи?

Самооценката. Ще избереш ли да се харесваш?

 

Може да не си се замислял много-много върху тези решения. Или може би се бориш с някое от тях, а може би и с всичките. В каквото и положение да си, трябва да проучиш нещата около всяко решение – всички подробности, и хубавите, и лошите страни – така че с ясно съзнание да можеш да правиш информиран избор.

Предполагам, че не ти се иска да застанеш насред път и да се затюхкаш: „Ех, само ако знаех...“

 




 



Станете почитател на Класа