Музикални радости

Всичко е способно да полети, всичко копнее за лекота, а сънищата притежават по-плътни багри от действителността, като че ли именно това показва новата изложба "Великденски музиканти ІІ" на Ангел Герджиков в галерия "Възраждане", Пловдив. Така за трета поредна година през светлите пролетни дни около Великден, Герджиков представя своите хвърковати великденски музиканти.

Те не са обикновените, здраво стъпили на земята, музициращи люде. Музикантите на Ангел Герджиков свирят, пеят и танцуват, извисени някъде между небето и земята, сякаш имат невидими ангелски крила. Творбите греят в ярки цветове в прослава на празника. Музикантите се реят като звукове в пространството, независими от земното притегляне и всичко негативно и подчинени единствено на магичните закони на изкуството.

Ангел Герджиков, въплъщава в стила си откритията на пловдивската школа. Факт, които прозира навсякъде в платната му. Колоритът и композицията показват една зрялост и развитие на художника, надхвърлящи стандартите. Композициите му са разработени с брилянтно съчетание на прецизност и балансираност, в сюжетите има движение и ритмика, темите са една градация от символи и персонажи.




Тяхната музика е в прослава на празника, тя е химн на природата и Бога. И в захласа на чудните звуци се губят ориентирите на "горе и долу", "ляво и дясно", "земя и небе". Къщите политат, заедно с животни и хора, всички опиянени от великата магия на поднебесната музика!

И този празничен свят е нежен, тих и хармоничен. Свят, изпълнен с мекота и лекота, озарен от пастелна и мека светлина, сякаш изпълнена с мелодия. Героите в този свят са именно поети и музиканти, акробати и скитници, различни по своему, но еднакви по това, че всички те са устремили поглед нагоре към небето.
 
Душите им се реят в облаците, мечтите им политат заедно с нашите мисли към небесния простор.... Безтегловни и изпълнени с хармония, те са готови да полетят, а някои от тях дори летят, понесени на крилете на авторовата фантазия и неговия блян за свят, изпълнен с музика и безгрижие.




Изненада е и технологичната промяна в живописването - картините са нарисувани върху дърво, по принципите на иконографията. Тук, голямата живописна сила на автора е в своя апотеоз.
Художникът решава да разчупи формàта на творбите си и се наема с риска да живописва не само на платно, но и върху късове грундирано дърво – като в иконописта, но най-разнообразни и почти парадоксални форми на основата.

Настроението на всеки празник предполага разчупване, както на формата, така и на мисълта, формулира авторът концепцията на новия си подход. Мисълта започва да върви по криви лабиринти и така аз виждам резултата от нейното криволичене“, обяснява  Ангел Герджиков.


 
Но и във фигуративните картини на Герджиков всеки обект може да бъде на най-нехарактерното си място – къщите, човешките фигури, небесните тела  витаят в неподозирани посоки и взаимоотношения помежду си. Защото „Когато фигурите са експонирани първо в ума, всичко е като в един сън, обяснява художникът. Всичко може да отиде с краката нагоре и обратно. Това дава възможност за повече фантазиране“. 
 
Ангел Герджиков е роден през 1969 г. в Пловдив, завършил ССХУ "Цанко Лавренов" и ВТУ "СВ.СВ.Кирил и Методий" специалност живопис. Авторът се изявява преди всичко в областта на класическата техника на живописта.
 
Има осъществени над 16 самостоятелни изложби и множество участия в общи представяния, както и многобройни участия в различни арт проекти. Негови творби са собственост на частни колекции в България, Франция, Белгия и др. Живее и работи в Пловдив.


Това пък е осмата му самостоятелна изложба в галерия Възраждане. 


 

Станете почитател на Класа