Робърт Редфорд: Документалните филми замениха журналистиката

Робърт Редфорд счита, че документалните филми са заменили вестниците, като основна медия за представяне на разследваща журналистика.

Филмовата звезда, която игра репортера Боб Удуърд от аферата Уотъргейт, във филма „Цялото президентско войнство” (All The President's Men), каза, че стандартите на вестниците отбелязват "рязък спад". "Ето защо документалните филми придобиха такова голямо значение," заяви Редфорд пред BBC. "Те вероятно представят истината в по-добра форма."

Редфорд ще представи няколко документални филма по време на откриването на Лондонския филмов фестивал „Съндансе”, през април.

Събитието, което се провежда в развлекателния комплекс O2 в Лондон, в продължение на четири дни, ще рекламира някои от филмите, наблюдавани по време редовното им представяне, в американския щат Юта, през януари тази година. Стартирал през 1978 г, фестивалът "Сънданс" е витрина за независимото кино и допринесе за стартиране кариерите на режисьори, като Стивън Содърбърг и Куентин Тарантино.
„Цялото президентско войнство”, е филм който показва как двама репортери на Вашингтон пост разкриват скандала "Уотъргейт", довел до оставката на президента Ричард Никсън. Въпреки че не получи кредит за екранизацията, Редфорд е съавтор на сценария на филма.

В обширно интервю за BBC с редактора на отдел Изкуство Гомпертц, Редфорд съобщава, че тези разкрития са маркирали "връхната точка" на американската журналистика. "Аз се включих, когато журналистиката беше достигнала върха на моралността и професионализма, и бях много щастлив", казва той.

"Струва ми, че е доста очевидно, че журналистиката е в упадък от тогава, но не си представях, че спадът ще е толкова бърз и драстичен, че правилата за правене на журналистика, като това, че трябва да разследваш два източника преди да отидеш на запис, преди да можеш да ги цитираш ще бъдат забравени.

"Инструментите, подкрепящи отговорността бяха отхвърлени в полза на бързата сензационна новина. Мисля, че е това навреди на журналистиката. Хората в моята страна се чудят, как да научат истината?"

Критиците ще посочат, че вестниците разкриха няколко големи скандала през последните години - от упоритото преследване на Гардиънс на хакерските телефонни доказателства, до статиите на Ню Йорк Таймс за предозиране на радиацията в определени болници в САЩ.
И все пак, Редфорд счита, че филмовите творци, са отговорили на предизвикателството, като продължителните филмови продукции, създават условия случаите да се разследват в дълбочина, което сроковете за печатане на вестниците не позволява. "Вие може да покажете неща в документалните филми, които правителствата или големите корпорации, може би, биха искали да скрият", каза той.

"Един от филмите, които ще бъде показан в Лондон се нарича „Пропукващ се лед” и е сниман в продължение на години, документирайки на намаляването на ледените шапки на планетата, и влиянието на измененията на климата върху естествената екосистема на земята."Филмът има наистина мощно въздействие и мисля, че е безспорен.”

"Ако правите документален филм, който се основава на безспорни доказателства, това има стойност за публиката. Независимо, че има много отрицателно настроени хора в нашата политическа система - което е лудост," казва Редфорд.

/BBC/

Станете почитател на Класа