По течението на образите

Галерия „Индустриална 11”, Съюзът на българските художници и Русенската художествена галерия представят изложбата „Русенски сюжети – един век”. Изложбата се открива на 22 март 2012 г. и ще продължи до 07 април 2012 г.
Изявата е четвъртата поред от цикъла изложби „Шедьоврите на българските галерии”, иницииран и осъществяван от галерия „Индустриална 11” със съдействието на СБХ, който успя да провокира широк интерес и подкрепа на ценители, артисти, представители на най-различни социални кръгове и професионални среди.



Мобилната колекция "Русенски сюжети - един век" на Русенската художествена галерия, която ще можете да видите и в София: Идеята стартира с представянето на Галерията в Народното събрание на Република България през 2009 г. Същата изложба гостува в „Арт център RG” в Русе. Засиленият интерес към тази мобилна изложба стимулира участието на галерията в конкурсната сесия за подкрепа на проекти по програма „Мобилност на музейни колекции” през 2011 г., обявена от Министерството на културата. Спечеленото финансиране позволи реставрация на творбите, включени в мобилната колекция, частична подмяна на рамките, както и изработката на специални каси за транспортиране на експонатите.



Творбите на русенските художници показват елементи от пъстрата история и битие на град Русе, разкривайки русенци в техния делник, изменящият се с годините градски облик и вечната, непроменена река Дунав. Чрез историята на града и промените в неговата атмосфера, отразена в картините, зрителят се запознава със стиловете, направленията и майсторските похвати в българското изобразително изкуство в рамките на ХХ век. Определени исторически нагласи и художествени течения се отливат в различните образи на града. Подбрани са 26 творби, различен поглед към град Русе и живота в него, закодирани в творчеството на русенските художници. Представените живописни платна са разделени в няколко теми, които изграждат цялостния образ на Русе през този един век. Темата за града присъства чрез местата, оставящи трайни знаци в паметта, важни за местната общност и културната й идентичност. Пейзажите са свързани с историята на града. Уникалната архитектура става творчески обект за много поколения художници. Чрез река Дунав европейските модели се пренасят в Русе и градът се развива.
Движението на водата, играта на светлината и цветовете винаги са били вдъхновение за творците.

Русчуклии, с техните културни традиции и с начина си на живот, изпълват картините с действие и динамика. Подбраните платна разкриват хора от различни групи, аристократи по дух и поведение, уловени в техния делник или празник. Те допълват облика, чрез тях се отразява пътят, формирал духа и атмосферата на този град.

Станете почитател на Класа