На кафе със съвременното изкуство

Какво означава съвременно изкуство, как го гледаме, разбираме и колекционираме. Кои са неговите теми?

Фондация “Отворени изкуства”, организатор и инициатор на “Нощта на музеите и галериите – Пловдив”), галерия “Сариев”, куратори и изкуствоведи организират за втора година образователни събития, обединени в платформата “Въведение в съвременното изкуство”. Създаването й през 2010 година е мотивирано от необходимостта за генериране на контекст на съвременно изкуство в България и дейностите са подпомогнати от фондация “Америка за България”. Платформата през 2012 г. съдържа два основни структурни етапа: “Неделни лекции” и “Разговори с творци”, безплатни за посещение, които ще се проведат във пространството за култура и изкуство VIVACOM Art Hall и в Софийска градска художествена галерия. Програмата през 2012 е свободна за посещение благодарение на партньорите ни: фондация “Америка за България”, VIVACOM Фонд и Национален фонд култура.



“Неделни лекции - Въведение в съвременното изкуство" са продължение на започнатия през 2011 година образователен курс, структуриран като група от тематични сесии с по четири лекции. Курсът развива няколко основни аспекта в гледането и разбирането на съвременно изкуство за любители, почитатели, колекционери и непрофесионалисти. Сесиите предлагат базисни познания за най-важните направления в съвременното изкуство, неговите енциклопедични представители, институции.

Съвременното изкуство отразява начина на мислене и преобладаващите международни културни възприятия в изкуството, архитектурата и дизайна, от края на 20 век до наши дни. Някои (повечето от музеите за съвремвнно изкуство) считат за съвременно изкуството след Втората световна война, но други считат, че това определение е остаряло и за съвременно трябва да се счита изкуството след 1970 година. 1970-те години са избрани за отправна точка поради драстичните промени в културния и политически живот и възникването на постмодернизма.

Теоретичната част е съпроводена с богат изобразителен материал. С партньорството на VIVACOM Фонд през 2012 година са разработени свободни за посещение “Неделни лекции - Въведение в съвременното изкуство”, чието провеждане предстои в новооткритото пространство за култура и изкуство на телекома VIVACOM Art Hall в Телефонната палата на ул. „Гурко“ 4.



“Неделни лекции - Въведение в съвременното изкуство” ще представи две тематични сесии: “Теми и медии в съвременното изкуство”, с водещ Вера Млечевска и “Съвременното изкуство в България”, с водещ Весела Ножарова. Лекциите във всяка сесия са четири, провеждат се в неделя от 15.00 до 18.00 часа. След края на всяка лекция се предвижда време за дискусия с участниците в курса върху проблемите, изложени в нея.

Курсът е свободен за посещение, но се изисква предварително записване за всяка сесия на желаещите за участие. Броят на местата е 40. Записванията ще стават чрез имейл на: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и лице за контакт Станислава Груева. Желаещите трябва да посочат трите си имена, данни за контакт, име на сесията и в едно изречение мотивация за участие.

През пролетта на 2012 година стартират “Разговори с творци” в Софийска градска художествена галерия, модерирани от Весела Ножарова, като последният разговор от платформата ще се проведе в “Нощта на музеите и галериите – Пловдив”. Разговорите ще представят българските творци с интернационална кариера: Стефан Николаев, Ергин Чавушоглу, Недко Солаков, Пламен Деянов.



Лектори:

ВЕРА МЛЕЧЕВСКА е куратор и критик , член на фондация “Изкуство – дела и документи”, отговорна за резидентната програма на фондaцията и редактор на интернет изданието за култура – Блистер. Куратор е на изложбите “По следите на загубеното време”, Софийска градска галерия, 2007; “Персона”, галерия ИСИ, София, 2010; Handle with care, Unicredit studio, изкуство” е реализиран с подкрепата на и Виваком Фонд:

ВЕСЕЛА НОЖАРОВА (р. 1974) е куратор и критик на свободна практика. Има магистърска степен по История на изкуството в Художествена академия, София. Работила е в СБХ, в галерия „Ирида” и Ата – център за съвременно изкуство. От 2003 до 2006 е програмен мениджър за визуални изкуства в Центъра за култура и дебат „Червената къща”, София. През 2007 е куратор на българското национално участие в 52-то Венецианско биенале за съвременно изкуство, а през 2008 – асистент куратор на 11-то Архитектурно биенале във Венеция. Била е куратор на редица изложби в България и в чужбина. През 2008 става член основател на фондация „Изкуство – дела и документи”.

Събитието се организира от Фондация „Отворени изкуства“ и галерия “Сариев” с подкрепата на фондация “Америка за България”, VIVACOM Фонд, Национален фонд култура.





Станете почитател на Класа