Слънцето на красотата

 
Тома Трифоновски – един от авторите със свое лично пространство в българското изкуство. Пространство, което се измерва както с ярък и самобитен пластичен език, така и с търсенето на нравствени категории в наглед непретенциозни теми и прости, изчистени композиции.На 16 март, петък, от 18.00 часа Софийската градска художествена галерия ще представи ретроспективна изложба на Тома Трифоновски по повод 75 години от рождението му.



Изложбата е с картини на СГХГ, НХГ, художествените галерии в Плевен, Сливен, Смолян, Димитровград, Враца и частни колекции. В експозицията могат да се видят типичните за него портрети на момичета, натюрморти и голи тела. "Когато човек се докосне до смъртта, започва да вижда и да осмисля кръговрата на живота по-различно. Моите момичета са уж същите, но са по-мъдри и сякаш по-силни", споделя Трифоновски. "Пластичната задача, която си поставих е да бъда още по-синтетичен, освободен изцяло от разказа и сюжета", допълва той.



 
Тома Трифоновски навлиза в българския художествен живот през 70-те години на ХХ в. и участва активно в него до края на живота си. Творчеството му съчетава традициите на православната иконопис с една модерна образност и колорит. Картините му, монументално обобщени и изчистени от детайли, същевременно въздействат по един камерен и интимен начин. Изградени чрез деликатно съчетаване на сходни тоналности, или чрез ярко противопоставяне на цветовете, образите неизменно отправят поглед извън времето и мимолетната материалност. Вглъбени в собствения си свят, те внушават идеята за прозрение, извисеност и одухотвореност.

Образите, които Трифоновски създава са монументални и в същото време интимни, но изчистени от подробности, с известна декоративна стилизация. Вдъхновени са от красотата на българката, за чийто образ художникът твърди, че е синтез от декоративната хубост на тракийката, мекотата на славянката и царствеността на прабългарката.

В началото на 1970-те години Богомил Райнов става първият колекционер на ранните му произведения. По-късно критиката го забелязва с известната му фигурална композиция „Пеещи момичета“. Тогава получава първата си награда за живопис. След това се налага с голите си тела, натюрмортите и портретите.




В изложбата ще бъдат показани над 60 живописни произведения, беле-жещи различни етапи от творческия път на Тома Трифоновски. Творбите са собственост на СГХГ, НХГ, ХГ „Илия Бешков” – Плевен, ХГ „Д. Добрович” – Сливен, ХГ „Петко Чурулиев” Димитровград”, ХГ – Смолян, ХГ „Иван Фунев” Враца, Ателие-колекция „Светлин Русев”, колекция „Боян Радев”, колекция „Димитър Инджов”, Светлана Трифоновска, Невена Трифоновска, Яни Митров-ски и Мария Киркова.
Експозицията ще гостува в ХГ „Д. Добрович” – Сливен и ХГ „Илия Беш-ков” – Плевен, където художникът има дългогодишни творчески изяви.

Изложбата е придружена от каталог.



Тома Трифоновски е роден в с. Драничево, Костурско, днешна Северна Гърция, на 17.02.1937 в семейство на българи. Като дете на емигранти по време на Гражданската война през 1948 е изведен от Гърция и е живял в детски домове в Чехия и Унгария. Завършва средното си обра-зование в Будапеща. През 60-те години на ХХ в. семейството идва в България и се установява да живее в Плевен.
През 1966г. Тома Трифоновски завършва ВИИИ „Н. Павлович” – София, специалност Декора-тивно-монументална живопис.
До средата на 80-те години живее и работи в Плевен.През този период работи кавалетна и монументална живопис, както и сценография за няколко постановки на Плевенския театър.
През периода 1986 – 1999 г. живее и твори във Враца.
През 1999 г. се установява в София, където работи до смъртта си през 2010.
Картини на Тома Трифоновски са собственост на повечето художествени галерии и редица частни колекции в България. Негови творби са притежание и на частни сбирки в много евро-пейски страни, САЩ, Австралия, Египет и др.



Станете почитател на Класа