Гастрономия на смеха


СПАНАК С КАРТОФИ по Золтан Егреши е новата премиера на Сатирата, в превод на Габриела Хаджикостова и  постановка на Богдан Петканин, със сценографията на Петьо Начев. В спектакъла участват Юлиан Вергов, Владимир Карамазов и Захари Бахаров.

Въпреки кулинарния привкус в заглавието, комедията „Спанак с картофи” наднича в съблекалнята на трио футболни съдии преди и след мача. Трима мъже, уж колеги, уж дружески настроени, а същевременно съперници за жени и постове. Дали ще спазят уговорката да „работят в екип” в името на общия успех и Големия футбол и дали ще им се размине само с нецензурния припев „Съдията, съдията…”?


Золтан Егреши е роден в Будапеща през 1967 г. През 1990 г. завършва будапещенския университет „Лоранд Йотвьош” със специалност унгарска филология и история. Бил е сътрудник на редица вестници и списания. През 2000 г. получава стипендия „Ищван Йоркен”. Носител е на наградата „Ерньо Сеп” (1999). Сред пиесите му се отличават: „Ревицки”, „Португалец”, „Делото Антал Немет”, „Три ковчега”, „Синьо, синьо, синьо”, „Изгубен рай”, „Рожденият ден на Чимпи”.
Комедията „Спанак с пържени картофи” е написана през 1998 г.


“Спанак с картофи” е една безумно смешна и същевременно интелигентна, съвременна комедия. Тя е световен хит, поставен в повече от 23 страни, сред които: Германия, Русия, Чехия, Италия. Страни, в които футболът е огледало на живота, който ни заобикаля, от политика до псуващия фен. Пиесата  разказва за живота и сблъсъка на трима мъже, заключени в съблекалня на един футболен стадион. Тези мъже са футболни съдии и всеки от тях носи в себе си свой проблем, своя тема, в които всички ние ще припознаем както самите нас, така и действителността, в която живеем.

Тримата футболни съдии, техните взаимоотношения, страсти, игри, техните конфликти, това са три съдби преплетени през призмата на футбола и поднесени с невероятни комични ситуации и диалози, които ще разсмеят всеки от нас.

 Режисьорът Богдан Петканин е роден на 10 май 1976 г. в гр. Курск, Русия. През 2002 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност „театрална режисура” при проф. Димитрина Гюрова. Сред постановките му се отличават:
„Десет малки негърчета” по Агата Кристи, ДТ – гр. Пловдив
„Ю” от Оля Мухина, ДКТ – гр. Плевен
„Орфей слиза в ада” от Тенеси Уилямс, ДТ – гр. Благоевград
„Облак Рай” от Георгий Николаев, ДТ – гр. Бургас
„По-големият син” от Александър Вампилов, ДТ – гр. Русе
„МайкаТаткоКучетоиАз” от Биляна Сръблянович, Сатиричен театър
„Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир, Национален театър – гр. Махачкала, Република Дагестан, Русия
„Доходно място” от Александър Островски, Академичен театър – гр. Ростов на Дон, Русия


Станете почитател на Класа