Тъга и копнеж

Петър ПЛАМЕНОВ

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

В строгостта на черно-бялото отпечатване графиката продължава да въплъщава основните човешки емоции. Класическите търсения на Александър Бобанац търсят именно емоционалната активност на изображенията и неговите малки графични и пластични етюди са посветени на дълбоките екзистенциални състояния на духа.

Галерия „Финес“ открива нова изложба „Пречупени криле“ на художника Александър Бобанац с вернисаж тази вечер на 11 януари от 18 ч. Експозицията е съставена от скулптурни творби и рисунки. Включените картини са в техниката на линографията - тя предоставя значителна изобразителна свобода. Творбите на Бобанац изненадват с дръкото си творческо въображение, стилна композиция, смели решения и завладяващи настроения.



Позабравената класическа техника линография зава възможност за особена динамика и експресивност. Линопрорезът осъществен с реци върху линолеумната плоскост, въпреки, че е близък до гравюра на дърво, притежава пластическа мекота и дълбочина на печата. Обичайно се изпълнява в черно и бяло. Подготвителната скци се прави на основата с черно мастило. Боята се нанася с валяк за валцоване и изображението се преобръща при печат. Линогравюрата се отличава с висока печат - това е, когато мастилото намазва издадената част на основата, а прорезите остават свободни от мастило.

Александър Бобанац завършва скулптура в Националната Художествена Академия – София през 1956г. при проф. Марко Марков. Работи в областа на портретния жанр и фигуралната експозиция. С артистичност и тънка чувствителност Александър Бобанац изследва анатомичния строеж на формата и жизнеността на фигурата.

Участва в редица сборни изложби в страната. Негови работи са притежание на НХГ и художествени галерии в Русе, Смолян, Враца, Перник и др.

Изложбата на Александър Бобанац ще продължи до 4. февруари.





 

Станете почитател на Класа