Новият комфорт

Константин Ачков и Петър Захаринов показват за първи път заедно своите мебели миналата година по време на изложението Светът на мебелите. Оттогава досега изявите в техните биографии започват да се преплитат все по често – Young Balkan Designers в Белград, Sofia Design Week, Vienna Design Week и т.н.



В началото на миналата година и двамата участват в проекта Големият взрив, иницииран от фондация Credo Bonum. Техните етажерки, столове и маси оформят еко библиотека, включена в изложбата тогава.  Това, което обединява двамата автори, е необичайната сглобка, която са изобретили в мебелите си, превръщайки ги в истинско интелектуално предизвикателство, и, разбира се, фактът, че са сред малцината, които доказват убедително, че в България се прави продуктов дизайн, напълно адекватен на съвременните световни тенденции.

Сега Петър Захаринов и Константин Ачков се представят в съвместна изложба, която акцентира върху пъзела като основен принцип, който те ползват в конструкцията на столове и маси, и върху дизайна въобще като форма на изкуство. Всъщност Константин Ачков е скулптор, а Петър Захаринов – архитект, и заради това двамата са се постарали да разкрият по малко и от другото си аз в експозицията, представяйки мебелите в инсталационен формат. Елементите от техните Пъзели за живеене освен съвсем функционални предмети оформят и странни мистични изображения или стоят във въздуха, разтворили своите сглобки, за да можем да ги видим, така както са се появили във въображението на автора им.



Константин Ачков участва в изложбата с няколко модела столове – Android-system, Fangs, Frame, Ko-Ko, Stack, а Петър Захаринов – със стол, маса и табуретка/маса – 1x3, VIC и VS.
 
Под понятието пъзели попадат един огромен брой умствени загадки – от чисто абстрактни математически и логически, до съвсем материални и пространствени. Всички те имат една обща черта – връзката между изходните елементи и решението е скрита, понякога направо мистична.
Пространствените пъзели са опит за преодоляване на ограниченията на триизмерния ни свят. Те са на пръв поглед невъзможни и трудни, но всъщност в повечето случаи зад тях стои прост принцип и изключително бърз процес на сглобяване. Именно такъв тип пространствени „възли“ се оказват вдъхновение и за хора, чийто професии изискват практичност и реализъм, като дизайнери, архитекти, дърводелци и др. За разлика от класическия изобретател на пъзели обаче, тяхната задача е може би точно обратната, да направят сглобката колкото се може по-проста и лесна, но без да бъде очевидна, запазвайки част от загадъчността на класическите пъзели. Именно тази загадъчност вероятно придава живот и топлота на тези геометрични структури, правейки ги подходящи и за пространството на нашия дом.
„Пъзели за живеене“, които можете да видите в настоящата изложба, са от два различни типа: „събери заедно“ (put together) и самозаключващи се пъзели (interlocking puzzles). При първите задачата е да се намери точното място на всеки елемент, а при вторите - начинът на сглобяване. И при двата типа всеки един елемент е важен, както конструктивно, така и функционално. - п
ризнава Петър Захаринов.

Експозицията може да бъде разгледана в галерия Credo Bonum до 15 януари. 

Станете почитател на Класа