С поглед в безкрайността

Петър ПЛАМЕНОВ
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Варненската Галерия 8 представя 21 творби (живопис и гваш) ( 17 маслени и 4 гваша) по случай 120-годишнината от рождението на именития български художник Георги Урумов. Изложбата е озаглавена "Георги Урумов-Калиакра (1891-1956): Балчик в творчеството на художника" са подбрани от личната сбирка на сина на художника, не по-малко известния Ванко Урумов (р. 21.12.1941 г.), който на 21 декември навършва 70 години.



Балчик като малък особено живописен морско крайбрежен град е основно вдъхновение в изкуството на Урумов. Той често рисува градините и архитектурните комплекси на основната забележителност на морското градче архитектурно-парковият комплекс „Балчишки дворец“ - изграден през 1924 година за лятна резиденция на румънската кралица Мария.



Работите са издържани в стила на преосмисления у нас късен импресионизъм, съчетан с деликатен реализм. Основната тема са пейзажите и архитектурните екстериори край двореца на Балчик или крайморските панорами. Урумов е майстор на пастелния тон и играта на светлосенките и кветовата хармония. В композицията си се стреви към деликатна симетрия и класическа въздушна перспектива. Маозките са смели и силни, техниката е богата и пастьозна.

От творбите му лъха на изтънчен лиризъм, чистота в композицията, изразителност в образите, убедително внушение на идеята на автора и силна документална достоверност. Характерът на  произведенията се изразява в наситения с багри и цветосъчетания морски хоризонт и реалното усещане за непреходността на тази древна стихия и интимността на градчето и тихата величественост на двореца. Пейзажите, изпълнени с високо професионално майсторство се сичатт за едни от най-съществените достижения в нашето изкуство от първата половина на ХХ-ти век.




През Междусъюзническата война Румъния напада България на 28 юни 1913 г. и добруджанската ѝ армия окупира българските територии до линията Тутракан-Балчик. Кралицата на Румъния – Мария Единбургска харесва много завладяната българската земя заради интересните балчишки скали, мекия климат и топлата морска вода. Покрай румънската аристокрация в Балчик купуват места много румънски интелектуалци, сред които и прочутата художничка Чичилия Куцеску Сторк. Така "Дворецът" се превръща в значително културно средище по Черноморието. На 7 септември 1940 г. българската външна политика успява чрез Крайовския договор да върне Балчик и цяла Южна Добруджа на България. След това дворецът е добре запазен и постоянно реставриран, а след 80-те години превърнат в туристически център.



Галерия 8 е първата частна галерия в България, открита на 18 юни 1988 г. със сборна изложба (живопис, рисунка, графика и скулптура) на 15 български автора. През досегашното си съществуване галерията е представила над 250 български автора от различни поколения и повече от 500 изложби във всички жанрове на визуалното изкуство. Периодично галерията организира тематични изложби и проекти, свързани с определени теми, жанрове, техники на изпълнение и формàти, както и пролетни пленери в градината.

Станете почитател на Класа