Слънчевата плът на вятъра

Петър ПЛАМЕНОВ

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

Основният герой в масленото платно "Край брега" на Пламен Монев всъщност е не видимоото, а невидимото осезание на пристъствието на стихията на вятъра. Той притежава плът, макар и неизобразима, затова художникът извежда неговото присъствие веднъж чрез ракурса на светлината - особена обедна, щедра и разляла се като водопад и втори път чрез самата текстура на мазката, която е обобщена, динамична, уедрена, нанесена не с четка, а с шпакла и следваща чрез динамиката на наклона си от ляво на дясно порива на вятъра, който не само носи облаците, движи и разбива вълните, огва тревите и тика назад упорито крачещите фигури на мъжа и жената, но като че ли огъва в неустоимата си сила дори и малката рибарска къщичка...

Цветовата тембровка на платното от своя страна търси дълбоки и чисти тонове на ултрамарина и кобалтовото при разработката на небето, в текстурата на тревите редува веронезе и електриково, с отглас в меко пастелно зелено. Облаците и въните са като че ли в един и същи тон на бяло с тънък отглас на бледа слонова кост.

Трите плана на пространството постигат лекотата на въздушната перспектива и умишлено засилват усещането за широта и лятна ведрост, обляна от пищната приморска светлина.

Пламен Монев е роден през 1961 г. в Белослав. Завършва Художествена гимназия в Казанлък през 1980 г. и Художествената академия в София през 1988 г. Работи в областта на маслената живопис, графиката и илюстрацията. Участва в ред представителни изложби на българското изкуство в Канада, САЩ, Холандия, Франция, Полша, Швейцария, както и в Международното биенале на графиката - Варна. Изявява се в сферата на графиката, живописта, илюстрацията. Живее и работи във Варна. Има самостоятелни изложби във Варна, Одеса - Украйна, Верона - Италия, Цюрих - Швейцария, Тингвол - Норвегия, и в Макс Планк институт - Германия. През 1993 г. получава наградата на фондация "Свят" за участието си в Биеналето на графиката във Варна. Пламен Монев е носител на наградата на фондация "Свят" на Седмото международно биенале на графиката във Варна (1993).



Станете почитател на Класа