Тъга пред прозореца - носталгия по близостта

Петър ПЛАМЕНОВ

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Вали дъжд, хладно е - самотно зайчето Лапин гледа през прозореца как меланхолно капките се сцеждат по стъклото. Наметнато е с топла дрешка, а червеното му шалче е тъжно отпуснато. Какво ли правят приятелите му сега... Чрез образа на Лапин китайският художник Мистър Клемент разказва големите истории на нашето време достъпно и някак непосредствено. Самотата, меланхолията и умората, лъхащи от сцената в тази фотографията, сълзите на дъжда - са и сълзите на тихо страдащия днес човек, затворен в ограничения свят на своята стая.

Макар и днес тъкмо да е епохата на бързите връзки, светкавичната комуникация, взривената тишина. Изкуството на Клемент, чрез привидно детските образи и пестеливи откъм образност сцени, умело постига многозначни внушения. Защото никое време до сега не познава тази самота, засилена от компютъра, интернет и екрана -самотата, изпълнена с копнеж по реалността на непосредствения контакт и живото общуване, с носталгия по близостта. Днес животът е подменен от полуреалното виртуално съществуване, в което светът губи своята плътност и като че ли човекът сам се изплъзва на себе си.

Зайчето Лапин тъгува пред прозореца, защото се досеща за жестокостта на този жребии...

mr clement е от Хонг Конг, но от 2003 живее и работи в Лондон. Студиото му се нарича Lapin Factory Ltd. Естествено, “mr clement” е артистичен псевдоним. Зад него се крие илюстратор и скулптор, който намира вдъхновение в популярната култура, рисуваното порно и класическата музика. Резултатът от работата му са комикси, анимация и скулптура.

Изложбата в София, част от фестивала Sofia Design Week 2011 и може да бъде видяна в Музейна галерия за модерно изкуство. Експозицията се занимава с приключенията на малкото зайче Lapin, ръчноизработената статуя-заек, която вече се е превърнала в запазена марка на mr clement и е позната в Европа и САЩ. Благодарение на популярността й са организирани пътуващи изложби в няколко града – ‘Lapin World Tour #1′ в Хонг Конг, ‘Lapin World Tour #2′ в Париж и ‘Lapin World Tour #3′ В Лондон.

Музейна галерия за модерно изкуство
Ул. Оборище 10
02/ 943 4000

Работно време
понеделник – неделя
11:00 – 19:00

Станете почитател на Класа