Трансформиране на тялото

 Петър ПЛАМЕНОВ
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Ритуалът на всяка жертва, извежда светостта като духовно сияние, като необходимостта да се осъзнае връзката между времето и вечността, между тлението и нетлеността - от времето на мумииите, та до днешния култ към здравето и красотата. "Жертвоприношение" на Карамфилов съсредоточава визуалното си решение върху обезплътяването на тялото, което се трансформира в сферата на вярата...

Кольо Карамфилов е сред най-изявените, провокативни и нестандартни съвременни художници у нас. Работи едновременно като живописец, график, сценограф, скулптор, илюстратор. Роден е през 1963 г. в гр. Пловдив, където преди няколко години съдейства в създаването на модерната галерия P.A.R.K.

Стилът на Карамфилов съчетава елементи от абстрактния постекспресионизъм с елементи от неорелизма и наивизма, но като цяло рисунъкът непрестанно търси резки иновации, провокира с дръзки визуални решения, постигнати чрез съчетаването на разнопосочни традиции, направления и похвати.

Има над 50 самостоятелни изложби, носител е на Гран при от Първото международно триенале на графиката в София 1995, основател е на неоавангардните групи „Ръб" и „Диско 95". Работил е с скандалния украински режисьор Андрей Жолдак, бил е художник на филма „Хълмът на боровинките" на Александър Морфов, илюстрирал е книги на Людмил Станев и Елин Рахнев.




Станете почитател на Класа