Тайната на усмивките

Петър ПЛАМЕНОВ
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


В Тайланд - страната на усмивките всички се усмихват и са лъчезарни, на лицето им винаги грее сияйна усмивка и се счита за прекомерна грубост да изразяваш гняв, отчаяние и дори тъга. За да се разкрие тайната на тази душевна ведрост Тайландското правителство, съвместно с Министерството на културата и Столична община, организира за първи път в България „Фестивал на Тайландската култура - 2011”.



Събитието ще се проведе от 10 до 12 юни 2011 г. на лятната естрада в Борисовата градина и на 13 юни - в Народния театър „Иван Вазов”. Основната цел на фестивала е да запознае българската общественост с традиционната тайландска музика, фолклорни танци, бойни изкуства, художествени занаяти. В дванадесет шатри, разположени около откритата сцена в парка, различни тайландски майстори ще представят изкуството на рисуваните чадъри, декориране на порцелан и традиционни маски, тъкани от коприна и палмови листа, дърворезба, флорални мотиви на декоративното изкуство, лакирани предмети.



Кулминацията на феста ще бъде спектакълът “Културното наследство на Тайланд”, в който повече от 20 музиканти и танцьори ще представят най-характерните танци и облекла от различните райони на екзотичната страна на фона на традиционна музика и филмови миниатюри. На 13 юни от 19 ч. в Народния театър “Иван Вазов” ще бъде показан 90-минутен спектакъл “Представяне културното наследство на Тайланд”, в който музиканти и танцьори ще представят най-характерните танци, облекла и маски от различни райони на Тайланд.

Екзотиката на Тайланд не е само далечна, а идва в България и всеки ще може да се докосне до нея, дори да вкуси от местните гозби, обяснява Виктор Меламед – почетен консул на Тайланд в България. Той каза, че между 3000 и 5000 българи годишно посещават Тайланд. 50 млн. туристи годишно посещават азиатската страна, уточни посланикът на Тайланд в Букурещ Чантипа Путракул.



Станете почитател на Класа