Гънките на планината

Иван Милев

"Родопски пейзаж"

Масло, платно

 

 

Петър ПЛАМЕНОВ

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Пейзажите на Иван Милев са вдъхновени от спецификата на българската природа, от привкуса на меката планина и необичайната структурна красота на ритъма на тектоничното движение - точно това се случва и в този планински пейзаж "Родопски пейзаж". И тук на преден план изпъква декоративния ефект от релефната пастьозна живописна тхника. Колористичната разработка е богата и хармонична. 

 

Роден на 19 февруари 1897 г. в Казанлък в семейството на потомствения овчар Милю Лалев. През 1916 г. завършва местната гимназия и прави серия акварелни пейзажи със сюжети от родния край. Още на следващата година вече е войник на Северния фронт в Първата световна война, но създава уникална серия от дунавски пейзажи дори открива самостоятелна изложба в Казанлък, 18 ноември. През 1918 г. приключва с военната си служба и рисува нова серия казанлъшки пейзажи. След година е назначен за начален учител в с. Горски извор, Хасковско. През 1920 г. е приет в Държавната художествена академия в София. Негов преподавател е професор Стефан Баджов.

Своеобразието на стила му има отношение към декоративната естетика на Западно европейското течение на сецесиона, но е дълбоко проникнат от българската чувствителност и лайт мотиви от народната традиция както и от ериминиите на иконописните правила.

По време на обучението си прави три самостоятелни изложби. Сътрудничи на вестник "Червен смях" като илюстратор и карикатурист. Лятото на 1923 г. с група състуденти посещава Турция, Гърция и Италия. В Рим, Неапол, Флоренция и Венеция се запознава отблизо с достиженията на италианския Ренесанс и Барок. 1926 г. завършва обучението си със специалност декорация. За малко става сценограф-постановчик в Народния театър. Умира от инфлуенца на 25 януари 1927 г., ненавършил 30 години. Негови творби се съхраняват в Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, както и в галериите на Шумен, Казанлък и други градове.

 

Станете почитател на Класа