Милост за малките истории

Петър ПЛАМЕНОВ
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


На 28 aприл 2011 г. от 19 часа в зала „Методи Андонов” на Сатиричния театър ще се сътои премиера на книгата „Песъчинки от спомени” написана от големия български актьор Илия Добрев, който е работил и като актьор в Сатиричния театър и дори е бил негов директор от 1996 до 1997 г.
Премиерата се организира съвместно с издателство „Захарий Стоянов”, което публикува книгата..

Подзаглавието подсказва съдържанието събрани любопитни малки истории - „Кратки разкази по действителни случки”. В 44 откъса Илия Добрев подбира незабравимите моменти - срещи с необикновени хора както в театъра, така и извън него, мигове на незабравима радост и ли на неизречена скръб. Актьорът разказва с много любов към всеки един от своите герои. Погледът му назад е доброжелателен и ласкав, в миналото търси светлината и мъдростта, а не горчивата пепел. Разбира се, тези малки епизоди не изчерпват щедрата палитра на неговия живот и сякаш сладкодумността на разказа се превръща и в обещание за продължение…



Илия Добрев е роден е на 10 февруари 1942 година в град Хасково. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1967 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов. Придобива бързо популярност с ролята си на Васил Левски във филма Демонът на империята. Освен като актьор се изявявя и като талантлив режисьор. Има над 30 роли в киното и около 70-сет в театъра – сред тях: Хамлет, Кратун („Хамлет”, „Напразните усилия на любовта” – У. Шекспир), Сен Жуст („Делото Дантон” – Ст. Пшибишевска), Тодор Каблешков („От небето до земята” – Н. Русев), Глумов („И най-мъдрият си е малко прост” – А. Н. Островски), Преображенски („Кучешко сърце” – М. Булгаков), Чичиков („Мъртви души” – Н. В. Гогол), Бащата („Евридика” – Ж. Ануи) и др. Неговата съпруга е небезизвестната българска актриса Нина Стамова, а дъщеря им е сред най-интересните български драматурзи Яна Добрева. От дълги години той се изявява на сцената на Театъра на Българската Армия.




Станете почитател на Класа