Нови правила за наградите "Грами"

През следващата година ще бъдат направени промени в процедурата за раздаване на наградите "Грами", които според организаторите са най-голямата реформа в 53-годишната история на музикалните награди на САЩ, предаде BBC

Броят на категории, ще бъде намален от 109 на 78, като някои от сегашните категории ще бъдат слети, а други ще бъдат премахнати напълно. Във всяка категория ще се състезават най-малко 40 претенденти вместо 25.
"Това повишава изискванията към кандидатите за наградата,” заяви президентът на „Грами” Нийл Портнов. Основните категории - „Най-добър албум”, „Песен на годината” и „Най-добър млад изпълнител”, остават непроменени.
Категориите за мъжки и женски вокал в области като поп, R & B и кънтри ще бъдат слети, като мъжете и жените ще се състезават в една група.
"Един голям изпълнител е голям изпълнител, и полът няма значение за артистите, надарени с глас и достигнали върхове по отношение на себе раздаването и емоцията," обясни г-н Портнов.
Списъците с номинираните ще включват най-добрите албуми с индианска музика, както и най-добри записи на деца, които изговарят думите.
Сред новите правила е и изискването, че ако броят на предварително селекционираните заглавия/ изпълнители, е между 25 и 39 само трима финалисти ще участват в голямата вечер.
Ако в дадена категория са номинирани по-малко от 25 претендента, тя ще бъде премахната през тази година и в крайна сметка ще бъде премахната въобще, ако това се повтори през три последователни години.
"Става дума за най-престижната, и най-желана награда и критериите за получаването и трябва да са високи," заяви г-н Портнов.

Конкурсът за наградете "Грами" се провежда през февруари. А дата за 54-ата церемония все още не е обявена.
Тази година конкурсът е гледан от 23 млн. телевизионни зрители в Америка - най-големият регистриран брой през последните 11 години.


Станете почитател на Класа