Главният прокурор ще поиска имунитета на Елена Йончева и като евродепутат

Главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска отново имунитета на Елена Йончева, този път като евродепутат, във връзка с обвинението й за пране пари.

Това заяви обвинител № 1 пред журналисти в отговор на въпрос защо процедурата се бави, тъй като първоначално бе заявено, че това ще стане на първото заседание на европарламента.

„Наказателното производство е спряно и очаквам тези дни предложението на наблюдаващия прокурор. Ако има такова искане, ще поискам имунитета, както предвижда законът. По същия начин преди време бе поискан и имунитета на Сергей Станишев“, припомни Цацаров.

 

 

Имунитетът на Йончева веднъж вече беше свален по времето, когато тя беше депутат от левицата, но след избирането й за евродепутат, тя придоби нов имунитет, който отново трябва да бъде поискан.

Припомняме, че прокуратурата иска да започне наказателно производство срещу Йончева като част от разследването за КТБ.

Сигналът срещу нея беше подаден от депутати от ГЕРБ през юли 2018.

Искането на имунитета на журналиста и евродепутат Елена Йончева е във връзка с разследване за пране на пари в особено големи размери.

„Въз основа на постъпил сигнал от народни представители и след извършена проверка, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за такова престъпление – за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от „КТБ“ АД и са прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид“ действителните права върху парични средства на „КТБ“ АД в особено големи размери, за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление по чл. 203 НК и случаят е особено тежък“, се казва в съобщението на прокуратурата.

Станете почитател на Класа