Съдът оправда бившата шефка на Агенцията по вписванията

Присъдата от 5 години затвор за бившата шефка на Агенцията по вписвания (АВ) Виолета Николова бе отменената в петък от Софийския апелативен съд. Магистратите изцяло оправдаха Николова и Тотка Стоилова по делото за взетите бонуси в агенцията. Прокуратурата може да обжалва пред Върховния касационен съд.

През есента на миналата година Софийският градски съд осъди Николова, защото тя сама си била разписала бонуси за 48 000 лева. Според обвинението още 5000 лева са били дадени неправомерно на други трима служители на агенцията. Поради тази причина прокуратурата започна наказателно преследване срещу Николова за присвояване на общо 53 000 лева.

Финансовият контрольор на агенцията Тотка Стоилова бе осъдена на 2 години условно, защото не е упражнила контрол върху ръководителя на агенцията.

По делото подсъдима бе и Райна Иванова, по това време директор на дирекцията "Административно-правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността" в агенцията. Тя беше оправдана още на първа инстанция, а апелативният съд потвърди това решение.

Прокуратурата изправи на съд Виолета Николова по обвинение, че е присвоила парите, погазвайки специалната наредба на Агенция по вписванията, която урежда реда за отпускане на бонуси. Тезата на защитата бе, че няма нанесена щета на държавата, защото въпросните 53 000 лева от бюджета на агенцията са били предназначени именно за заплати, за което са били и употребени.

Виолета Николова бе уволнена със скандал от Агенцията по вписванията, след като стана ясно, че през 2011 г. е получила 73 000 лева бонуси. Самата Николова твърдеше, че парите за бонусите й са одобрени лично от тогавашния правосъден министър и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова. Прокуратурата я подведе под отговорност за 53 000 лева.

Скандалът с бонусите в държавната администрация през 2011 година взе тогава главата на бившата шефка на здравната каса Нели Нешева, която призна за получени малко над 10 000 лева. Макар впоследствие да се разбра, че допълнителни пари са раздавани в цялата държавна администрация, жертвите на скандала бяха сведени до три.

Председателят на политическия кабинет на бившия екоминистър Нона Караджова Владимир Стратиев също подаде оставка, защото отказа да изпълни заръката на експремиера Бойко Борисов и не върна взетите пари.

Станете почитател на Класа