Отложиха третото дело срещу Цветанов

Делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за незаконно подслушване, което трябваше да тръгне днес, бе отложено за 3 юли.

Преди заседанието на съда тази сутрин стана ясно, че един от бившите директори на СДОТО Цветан Иванов е подал молба за отлагане, тъй като по-късно днес е на хемодиализа. Очаква се делото срещу Цветанов да се гледа при закрити врата.След като ме осъдиха, разбрах че в България и невинен може да бъде осъден, каза пред журналисти бившият вътрешен министър. Според Цветанов, който е министърът с най-много дела след Николай Цонев, има сериозен натиск, оказан от БСП върху съдебната система. "Нашите евроатлантически партньори са много добре информирани какво се случва в съдебната система в България", заяви той. Цветан Цветанов е убеден, че ако Делян Пеевски не е отправил обвинения и нападки от парламентарната трибуна срещу него в първите дни на това правителство, до тези процеси е нямало да се стигне.

Вчера бившият вътрешен министър бе осъден на 4 години затвор за възпрепятстване на разследване срещу високопоставен полицейски служител - не е разрешил използването на СРС срещу Орлин Тодоров, областен ръководител на полицейско звено за борба с организираната престъпност, като по този начин е попречил на събирането на доказателства срещу Тодоров. На 3 февруари Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу бившия министър и трима бивши директори на СДОТО. Според него на подсъдимата скамейка освен Цветанов трябва да застанат и Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Тримата са обвинени в това, че за около три години, от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Според обвинението, те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър "съзнателно е допуснал" тримата директори да извършат престъпление. Прокуратурата каза тогава и че от тези действия на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

На 21 февруари съдът върна обвинителния акт на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения и неясноти в обвиненията. Около две седмици по - късно прокуратурата го коригира и го внесе отново в съда.

Трето дело срещу бившия вътрешен министър. По него Цветан Цветанов е обвинен за т.нар. незаконно подслушване. А именно, че не е разписал правила за работа в разформированата служба СДОТО, което пък е довело до безконтролно следене и подслушване.

По делото са обвиняеми и трима бивши директори на службата.

В понеделник Цветанов беше оправдан по делото за длъжностно присвояване, а вчера софийският градски съд произнесе ефективна - четиригодишна присъда на бившия вътрешен министър по обвинение, че шест пъти е написал „Не" под искане за подслушване на бившия антимафиот номер 1 на Велико Търново - Орлин Тодоров.

Станете почитател на Класа