Втори фалстарт на делото "Станишев"

елото срещу лидера на БСП Сергей Станишев за изгубените секретни документи и днес не успя да тръгне в съда.Делото бе отложено за 16 юни. Причината и днес да не бъде даден ход на делото, отново е същата като на първото заседание. Станишев не е получил препис от постановлението на прокурора в законоустановения срок преди датата на заседанието днес. За да бъде даден ход на делото, обвиняемият трябва да получи документа в задължителния 7-дневен срок преди първото заседание. Така Станишев и адвокатите му също не получават за втори път препис от постановлението на прокурор. Днес бе разпредено да се изпрати напомнително писмо до председателя на парламента.

Народното събрание е работодател на Сергей Станишев, а единият от адвокатите на Станишев - Васил Василев обясни, че работодателят се използва, когато има някаква пречка обвиняемият да получи лично документите. "При Сергей Станишев няма такъв проблем", каза адвокатът, който отново постави въпроса: Какъв е проблемът той да получи препис от постановлението на прокурора в деловодството на СГС? Той обясни, че прокурорът трябва да внесе съответния брой копия, за да има за всяка от страните.

Прокурорът по делото Радка Стоянова пък заяви, че делото е внесено в съда и оттук нататък всички правомощия по призоваване са по решение на съда. При първото заседание бяха изказани мнения, че причина за този проблем е секретният гриф, който държавното обвинение е поставило на постановлението. Прокуратурата не даде отговор на въпроса дали биха вдигнали грифа, като посочиха, че прокуратурата е свършила своята работа.

БГНЕС припомня, че лидерът на БСП Сергей Станишев изпрати писмо на 23 октомври 2013 година до главния прокурор Сотир Цацаров с молба ръководената от него институция да вземе отношение по повод проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи. "Липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата. Убеден съм, че е важно да има решение по повод цитирания казус. Обществото има право да научи истината. Аз също имам право да изчистя името си. Надявам се да предприемете необходимите действия прокуратурата или да повдигне обвинение, или да се откаже официално от такова", каза в писмото си Сергей Станишев. Лидерът на БСП допълни и че е внесъл необходимото искане в Софийски градски съд – възможност, която дават разпоредбите на НПК за разглеждане на дела в съда по искане на обвиняемия.

На 25 октомври 2013 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител Сергей Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Преди да стигне до съда постановлението на прокуратурата с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Станишев и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК на няколко пъти бе връщано от съда заради пропуски или неясноти. Сергей Станишев не е осъждан и от деянието не са причинени имуществени вреди, така приложението е задължително, обясниха от прокуратурата тогава. Ако съдът признае лидера на БСП за виновен в това, че в периода 04.11.2005 г.-27.07.2009 г. в гр. София е загубил седем документа с класифицирана информация, той може да бъде наказан само с глоба.

Станете почитател на Класа