Бивш лидер на младежкото СДС в Русе осъден на 25 г. затвор

Бившият лидер на младежкото СДС в Русе Юлиян Спасов бе осъден днес на 25 години лишаване от свобода при първоначален строг режим за убийство.

Това постанови петчленният състав на Русенския окръжен съд, който гледа делото за убийството на 69-годишния Иван Михайлов, извършено от Спасов на 11 март 2013 г.Делото се гледа по съкратената процедура по искане на самия обвиняем.

Съдът се произнесе, че убийството е извършено предумишлено с користна цел, по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Това бе и становището на Окръжна прокуратура, която поиска 22 години затвор, но присъдата се оказа с три години по-строга. От своя страна адвокатът на 40-годишния Юлиян Спасов пледира за непредумишлено убийство, извършено в състояние на афект, след като убитият Иван Михайлов бил заплашил Спасов с пистолет и нож. Защитата на обвиняемия ще обжалва присъдата пред Великотърновския апелативен съд.

Иван Михайлов беше убит в дома си на 11 март 2013 г. Двамата с Юлиян Спасов са се скарали заради пари, свързани с наеми от фалшиво реституирани имоти. Полицията е извикана от съседи, които са чули викове и стенания. Когато влизат в апартамента, служителите на реда намират Юлиян Спасов, който по-късно прави самопризнания. Според обвинителния акт той е зашеметил първоначално възрастния мъж с електрошокова палка, след което го е намушкал пет пъти с нож в тила.Двамата мъже са съучастници в скандалната измама с реституция на имоти в Русе и София с фалшиви нотариални актове. Сред потърпевшите бе и бившият посланик на Израел у нас Емануил Зисман. През годините срещу Спасов бяха предявени 43 обвинения за документни измами и присвоени пари, включително и по европроекти.

Станете почитател на Класа